pixabay

Iako su plate u Australiji, u decembarskom kvartalu 2022, porasle bržim tempom to je i dalje nedovoljno da pokrije inflaciju.

Indeks zarada (WPI) za poslednja tri meseca 2022. iznosio je 3,3 odsto, što je povećanje u odnosu na 3,1 odsto u septembarskom kvartalu i najviše od kraja 2012, saopštio je Australijski zavod za statistiku.

Inače, ekonomisti su prognozirali rast od 3,5 odsto.

Međutim, povećanje plata je nastavilo da zaostaje za inflacijom. U decembarskom kvartalu potrošačke cene su porasle za 7,8 odsto, što ukazuje da realne plate pale za 4,5 odsto. To je ujedno, premašilo prethodni rekord, postavljen u septembarskom kvartalu, od 4,2 procentna poena.

Banka državnih rezervi (RBA) saopštila je da pažljivo prati povećanje plata, za slučaj da skok plata izazove početak spirale inflacije plata i cena. Ova zabrinutost će se verovatno smanjiti na osnovu podataka koji su saopšteni sredinom nedelje.

U poređenju sa septembarskim kvartalom, plate su porasle za 0,8 odsto nevezano za sezonsko povećanje plata, dok su ekonomisti predviđali povećanje od jedan odsto.

Inače, plate u privatnom sektoru su porasle više od onih u javnom sektoru, sa godišnjim tempom od 3,6 odsto koji je nadmašio rast od 2,5 odsto za zaposlene u vladi.

Zaposleni u privatnom sektoru i dalje uživaju veće iznose u platama građana na državnim poslovima.

U poređenju sa prethodnom godinom, plate zaposlenih u privatnom sektoru porasle su za 3,6 odsto, dok su zarade u javnom sektoru zabeležile rast od svega 2,5 odsto.

Najveći kvartalni rast primanja imali su radnici u sektoru smeštaja i ishrane od 1,7 odsto, dok su zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslugama imali najmanji rast od 0,3 odsto.

Na godišnjem nivou najbolje su prošli zaposleni u trgovini na veliko sa rastom od 4,2 odsto. Obrazovanje i obuka bili su sektor sa najlošijim učinkom, koji je zabeležio rast od 2,4 odsto.

Glavni ekonomista u BetaSharesu, Dejvid Basaniz, kaže da su brojke u suprotnosti sa RBA najavama o ubrzanom rastu plata.

On smatra da brojke isključuju povećanje od 50 baznih poena kada se odbor RBA sastane 7. marta.

– Plate u Australiji, merene WPI-jem, jednostavno prate inflaciju i nalaze se tačno tamo gde bi RBA želela da se namire u srednjem roku. Vrhunac napetosti na tržištu rada je sada iza nas. Od septembarskog tromesečja, slobodna radna mesta i oglasi za posao su opali čak i kada je migracija porasla – rekao je Geret Erd, šef australijske ekonomije za CBA.

CBA očekuje da će WPI dostići vrhunac od 3,8 odsto sredinom ove godine, što je manje od maksimuma od 4,2 odsto predviđenog od strane RBA.

– Zato očekujemo da se inflacija smanji brže nego što predviđa RBA – naglasio je Erd.

Nema više bonusa?

Ekonomista iz CBA, Geret Erd, ističe da je WPI, uključujući bonuse, takođe, usporio sa 3,8 u septembarskom kvartalu na 3,5 odsto u decembarskom kvartalu.

Jednokratna plaćanja koja se vrše da bi se zadržali ili privukli radnici mogli bi biti odbačena, kako se ekonomija usporava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here