Pixabay.com

Dobre vesti stižu za sve građane Novog Južnog Velsa koji planiraju da kupe prvu nekretninu, naročito za mlade.

Od ponedeljka, 16. januara, na snagu je stupio novi propis koji je aktuelna vlada premijera Dominika Perotea donela početkom novembra 2022, a odnosi se na plaćanje famozne stamp duty takse.

Od sada će umesto ovog poreza, koji je za mnoge bio prepreka da izađu na tržište nekretnina, jer je uz obezbeđivanje novca za depozit trebalo izdvojiti između tri i četiri procenta od vrednosti kuće ili stana za porez, od sada može biti naplaćivan porez na zemljište na godišnjem nivou.

Vlada NSW je saopštila i da će svi koji su prvu nekretninu kupili od sredine novembra do sada, imati pravo na povraćaj novca plaćenog na ime stamp duty takse, a umesto toga će plaćati daleko manji iznos na svakih 12 meseci u sklopu poreza na zemljište (land tax).

Takođe, nove procene Uprave prihoda Novog Južnog Velsa (Revenue NSW) ukazuju na to da bi vlada mogla da razmotri i proširenje programa poreza na zemljište za kupce prvih kuća i stanova.

Razlog za to je što će već u prvim danima primene ove šeme biti ispunjeno 50 odsto sadašnje kvote od 6.000 kupaca.

Smatra se i da će brzina kojom se uvećava broj novih prijava za ovaj program biti i podsticaj za vladajuću Koaliciju da nastavi reformu stanovanja i čak je postavi u centar svojih predizbornih predloga uoči državnih izbora zakazanih za 25. mart.

Očekuje se da će i opoziciona Laburistička stranka učiniti isto i da će ova tema biti jedna od ključnih tačaka izborne bitke dve najjače političke opcije u NSW.

Opcioni porez na zemljište, koji zamenjuje stamp duty za kupce prvih nekretnina, projekat je premijera i njegove vlade.

Perote je čak u više navrata kritikovao dosadašnju državnu taksu kao “najgori porez“ za građane, naročito one mlade koji žele da kupe prvi krov nad glavom.

– Ovo je prvi ovakav program na nacionalnom nivou i značajno će smanjiti troškove koje kupci prvih nekretnina treba odjednom da izdvoje pri kupovini. Samim tim, ljudima će biti potrebno manje vremena da uštede za depozit i većina kupaca prve kuće plaćaće manje poreza – rekao je Perote.

Premijer je istakao i da ograničenje u smislu vrednosti nekretnine daje mogućnost novim kupcima da izaberu gde žele da kupe stan ili kuću u kojoj će živeti.

– Širok opseg izbora za prve kupce znači da ljudi sada mogu da kupe svoj prvi dom, bilo da je to stan u Holsvortiju, taunhaus u Kelivilu ili velika kuća u Orandžu – dodao je Perote.

Kako saznaje dnevni list Gardijan, Vlada NSW očekuje da će naknada svima koji su platili stamp duty biti refundirana u roku od 10 dana.

Takođe, Peroteov kabinet je prvobitno planirao da ovaj program košta državni budžet 728,6 miliona dolara tokom četiri godine, ali pošto je podrška neograničena u smislu broja aplikanata, vrlo verovatno će prevazići 6.000 kandidata koje je Koalicija očekivala u prvoj godini.

Ko može da aplicira?

Program pod nazivom “First Home Buier Choice“, koji omogućava izbor da se plaća godišnji porez na zemljište umesto papreno skupe stamp duty takse, odnosi se na sve koji kupuju nekretninu u vrednosti od 650.000 dolara do 1,5 miliona dolara, a mogu da se kvalifikuju za učešće u programu, odnosno da im je to prva nekretnina.

Istovremeno, nastaviće da važe postojeća izuzeća i olakšice za kupce prve kuće ili stana u iznosu do 800.000 dolara.

Razliku između iznosa koji se plaća za stamp duty i godišnje rate poreza na zemljište, možete proveriti na sajtu Vlade NSW, na adresi: www.nsw.gov.au/initiative/first-home-buyer-choice.

Kako se obračunava porez na zemljište?

Prema novom državnom programu za kupce prvih nekretnina, godišnji porez na zemljište se obračunava kao paušalno plaćanje od 400 dolara plus 0,3 odsto vrednosti zemljišta na kojem se nalazi nekretnina.

Ova izuzetno niska stopa važiće samo u tekućoj 2022/23, dok će u narednoj ekonomskoj godini iznositi 1.500 dolara i 1,1 odsto vrednosti zemljišta na godišnjem nivou.

S druge strane, stamp duty je jednokratno plaćanje, čiji iznos varira u odnosu na vrednost nekretnine. U najčešćem slučaju, za kuću ili stan od preko 319.000 dolara, potrebno je platiti 9.562 dolara, plus 4,5 odsto za svakih 100 dolara preko tog iznosa.

Drugim rečima, za kuću od 700.000 treba izdvojiti čak 26.707 dolara samo na ime ove državne takse.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here