Tanjug
Andrej Plenković

Hrvatski premijer i predsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković pozvao je danas predsednika Republike Zorana Milanovića da podnese ostavku i kandiduje se na parlamentarnim izborima, navodeći da je nakon toga odmah spreman na sučeljavanje.

Plenković je rekao novinarima, nakon što je prisustvovao misi na Cveti u Crkvi svetog Blaža, da je svih pet protestnih skupova opozicije u subotu bilo sa jako malim brojem učesnika, prenela je Hina.

“Ne zna se koji je bio slabiji, dakle, sve se razvodnilo jer u osnovi ničega ni nema. Ti pokušaji fabrikovanja kriza kojih u Hrvatskoj, realno, nema. Hrvatska danas živi mnogo bolje nego što se živelo pre”, naveo je Plenković.

Plenković je ocenio da je Milanović “oterao birače opoziciji” i još jednom ga optužio da krši Ustav. Milanović je odredio 17. april kao datum za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, nakon raspuštanja hrvatskog parlamenta 14. marta.

Parlamentarni izbori su prvobitno bili planirani za jesen, ali je vlada odlučila da ih održi pre izbora za Evropski parlament u junu.

Milanović je rekao da će se kandididovati kao nezavisni kandidat na listi Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), a da prethodno neće da podnese ostavku na mesto predsednika države.

Ustavni sud Hrvatske presudio je Milanović kao nestranačka osoba ne sme da bude kandidat za poslanika, niti kandidat za predsednika Vlade bilo koje političke opcije, kao ni da na bilo koji način učestvuje u izbornoj kampanji ako ne podnese ostavku na funkciju predsednika države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here