Pobuna uspešnih

0

Zemlje čije su privrede u brzom razvoju – članice grupe BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) spremne su da na svom samitu sledeće nedelje u Brazilu sklope sporazum o stvaranje razvojne banke, saopštili su Rusi.
"Nova razvojna banka" imaće na početku kapital od deset milijardi dolara, a kasnije će njen kapital porasti do maksimalnih 100 milijardi, rekao je ruski zvaničnik Anton Siluanov.
U Moskvi kažu da će sedište banke biti u Šangaju i Nju Delhiju.
Grupa BRIKS je 2013. godine najavila razvojnu banku i monetarni fond, konkurente institucijama sporazuma Breton Vuds posle Drugog svetskog rata (Svetska banka i Međunarodni monetarni fond).
U BRIKS-u smatraju da su članice grupe nedovoljno zastupljene u tim ustanovama. Međutim, one nisu mogle da se dogovore o raspodeli kapitala, pa će se ponovo sastati 15. i 16. jula u Brazilu. "Na samitu, moramo odlučiti o osnivanju banke i o monetarnom fondu", rekao je Siluanov. O razvojnoj banci je rekao da su se dogovori da njen kapital bude obezbeđen za sedam godina, a udeo Rusije će biti dve milijarde dolara. Ruski ministar je rekao da će banka, specijalizovana za infrastrukturne radove, biti otvorena za druge zemlje-članice UN, ali tako da učešće pet zemalja grupe BRIKS ostane veće od 55 odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here