Počast kralju ujedinitelju

0

 

To tradicionalno sećanje na marsejski atentat kojim je najavljen "rat protiv mira" bio je prilika da se i nove generacije uče istoriji i vremenu u kojem je klijalo čvrsto prijateljstvo između francuskog i srpskog naroda.

Na desetine trobojki oivičavalo je spomenik posvećen Petru Oslobodiocu i Aleksandaru Ujedinitelju i gde su uklesane poslednje reči tragično stradalog kralja Aleksandra: "Čuvajte mi Jugoslaviju".

Sa strane, ispod šatora, nanizana bogata trpeza, ali pre te završne "čaše prijateljstva" odrađen je pijetetni skup uz brojne trofejne zastave, saučestvovanje vernih Francuza, u narodnim nošnjama bila su deca iz KUD Prijateljstva, Izvor, Biseri i Mladost, a Ambasadu Srbije predstavljali su pukovnik Zoran Rašeta i konzulke Nina Veličković i Nataša Božović, dok je ulogu domaćina odrađivao predsednik Saveza Srba u Francuskoj Romeo Milošević.

 

Iako bolestan, došao je doživotni predsednik Udruženja "Kralj Petar Prvi" čika Pera Milić, njegov naslednik Vlada Stefanović bio je najangažovaniji, predsednici udruženja zapaženi, nezamenljiv je Petar – Pepi Petrović, dekorisan medaljama istakao se, a kako prijavljuje, 50 godina najverniji prijatelj Srba Žak Sportes, uz njega predsednik Udruženja starih boraca Istočnog fronta admiral Anri Lakaj. Naravno, tu je bio i odani dijasporac Mića Aleksić, dok se u naručju oca Dragana Neškovića iz Ljubinja lepo zabavljalo dvoje dece: Luka (2,5 godine) i Nikola (4,5).

Pravoslavna obeležja žito, pogača, vino i tamjan pratila su bogosluženje prote Nikole, sveće su bile u rukama okupljenih, horski se pevalo "Gospode, pomiluj", "Mnogaja ljeta", a završeno sa "Vječnaja pamjat".

Naravno, na red su došle i moćno otpevane himne "Bože pravde" i "Marseljeza", rukovanje sa barjaktarima, pa su u podnožju spomenika položili cveće predstavnici ambasade Srbije, Svesrpske zajednice Francuske, Udruženja starih ratnika Arnac, Saveza Srba Francuske, Udruženja Kralj Petar Prvi i Udruženja kraljeva Karađorđevića.

Posebne veze

– U odnosima naše dve zemlje, poseban značaj dali su Srbi u Francuskoj i francuski državljani srpskog porekla. Njihova privrženost Francuskoj u kojoj žive i Srbiji kao zemlji porekla još nas više zbližavaju i veze čini posebnim – kazala je u ime ambasade konzulka Srbije Nina Veličković.

 

Patriote

– Drago mi je što vidim ovako veliki broj patriota i prijatelja Francuza, primetio je geopolitičar Aleksi Trud, a njegov kolega iz iste struke Stefan Ivić otkriva razlog:
-Na čelu dijasporaca su nove snage i eto odjeka.


Volim Srbe

Loran Kadeak je Francuz zaposlen u prosveti.
– Pozvali me prijatelji. Često prolazim pokraj ovog predivnog spomenika, a prvi put ga doživljavam. Ja zaista volim Srbe!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here