Počela Guča: Prvi put protest i prvi put žena sa trubom

0

A kada sutra zasvira truba, a staro i mlado, domaće i strano se raspojasa po ulicama Guče…
 

U trenutku otvaranja Sabora pred Spomenik trubaču stiglo je oko 500 radnika Industrijskog kombinata Guča – Farmakom Šabac koji su protestovali zbog neisplaćenih plata. Na čelu protestne kolone bio je predsednnik Saborskog odbora i predsednik Opštine Lučani Mladomir Sretenović. To je prvi put u protekle 54 godine da je u Guči na dan otvaranja Sabora održan bilo kakav protest.

 

Dragačevski sabor trubača otvorio je dana u 10 časova predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić. Početak Sabora tradicionalno se označava zvukom truba i pucnjima iz prangija sa okolnih brda. Sabor traje devet dana, a nastupiće 1.080 učesnika. Takmičenje trubača počinje sutra, a završava se u subotu nadmetanjem trubačkih orkestara za "Zlatnu trubu".

 

Poseban doček za prvog posetioca Sabora

Prvi postilac koji je stigao na tu najveću smotru izvornog narodnog stvaralašta je Vladiša Petrović (49) iz sela Strmosten, na planini Belajnici kod Despotovca. On je ove godine 30. put došao u Guču pešice. Krenuo je iz svog sela 29. jula i prepešačio je 250 kilometara.

Vladiša kaže da je danju putovao, a noću spavao kod meštana u selima. Izračunao je da je za 30 godina do Guče prepešačio 6.500 kilometara. Organizator Dragačevskog sabora trubača, Centar za kulturu Guče, priredio mu je poseban doček.

Predsednik Saborskog odbora i predsednik opštine Lučani Mladomor Sretenović rekao je da će na toj najvećoj manifestaciji izvornog narodnog stvaralaštva u narednih pet dana biti prikazani sadržaji koji prezentuju narodnu radinost i tradiciiju Srbije.

 

Na programu su izložbe radova dragačevskih tkalja, likovne izložbe, etnografske i istorijske izložbe, kao i nastupi kulturno-umetničkih društava iz Srbije i inostranstva, a večeras je poseban program posvećen 100. godišnjici Prvog svetskog rata.

 

U raznim programima nastupiće 1.080 učesnika, a takmičenja počinju u četvrtak u 18.00 kada će se nadmetati mladi trubači iz Srbije. Dva sata kasnije je i međunarodno takmičenje kada će nastupiti deset trubačkih orkestara.

 

U petak u 20 časova specijalizovani kulturno-umetnički program, pod nazivom "Muzika spaja ljude", kada će nastupiti vokalni i instrumentalni sastavi iz inostranstva.

 

Finalno takmičenje trubača za Zlatnu trubu je u subotu u 21 sat, a u nedelju, tačno u podne, održaće se koncert pobedničkih orkestara, kada će nastupiti najbolji orkestar, prva truba, truba publike. Specijalni gosti na saboru biće trubački velemajstori Elvis Ajdinović, Dejan Petrović i Dejan Lazarević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here