Starica iz Bara ima starije sestre

0

Atrakcija za turiste: Stara maslina u Baru

Na području Bara i Ulcinja, najpopznatijim staništima masline u ovom delu Evrope, uz stručnu pomoć i finansijsku podršku odgovarajućih međunarodnih udruženja i Evropske unije, maslinari su pokrenuli potragu za nastarijim stablom ovog plemenitog i dugovekog drveta.
 

Dubovi u Baru i Bojićima
U Baru, nedaleko od stare, zaštićene i pomno čuvane masline na Mirovici, postoji i jedan stari dub, posebna vrsta primorskog hrasta, za koji meštani veruju da je star barem jedan milenijum.
Pre nekoliko godina je jedan olujni vetar gotovo prepolovio njegovu krunu, ali se i dalje drži, zeleni i obnavlja. Od njega je svakako mnogo stariji i nesumnjivo najstariji dub na ovim prostorima, onaj koji raste na prastarom groblju u selu Bojići u Gornjoj Morači. I njega su vetrovi, a nekada i ljudi nehatom i vatrom, svojevremeno teško ranili i oštetili, ali se on oteo i podmladio, zacelio rane koje mu je pričinila vatra, pa njegovo deblo pri korenu sada ima obim od preko jedanaest i po metara.

Cilj je, kako saznajemo, da se snime i registruju sve masline čiji je obim stabla pri korenu veći od pet metara, kako bi potom bila podvrgnuta posebnim merenjima i ekspertizama međunarodnih naučnika u ovoj oblasti.
Poznato je, naravno, da je maslina na Mirovici, na periferiji Bara, do sada smatrana najstarijom, ne samo maslinom, nego i najstarijim drvetom uopšte na Balkanu i ovom delu Evrope, pošto se veruje da ona na tom mestu zeleni, rađa i traje već cela dva, a možda i dva i po milenijuma.
– Mi smo nedavno u Žuđelovićima u Mrkojevićima na domak Bara, pronašli dva stabla maslina, koje i dalje listaju i donose plodove, čiji je obim debla mnogo veći od debla masline na Mirovici i nadamo se da će dalja ispitivanja i stručne analize pokazati da su one znatno starije od nje – uveren je Sadetin Peričić, sekretar udruženja maslinara iz Bara, jedan od pregalaca u ovoj zanimljivoj akciji.
Ukoliko se pokaže da starica sa Mirovice zaista ima starije sestre, biće to svojevrsna senzacija i novi veliki izazov i mamac za znatiželjne tragače za čudima prirode, jer je barska maslina decenijama bila jedna od zanimljivosti i najvećih barskih atrakcija. Oni, pak, koji bolje poznaju barske i ulcinjske maslinjake veruju da ni ovo neće biti kraj priče o hiljadugodišnjim stablima ovog drveta, jer prave prašume maslina na području uvale Valdanos kod Ulcinja još predstavljaju veliku nepoznanicu i do kraja neistraženo područje.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here