Još dva aviona sa komponentima ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-400 “Trijumf” sletela su na aviobazu Murted u provinciji Ankara, javljaju mediji.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su počele isporuke ruskih sistema S-400 Turskoj i da je sleteo prvi avion.

Televizija „Haber turk“ je javila da je sleteo i drugi avion sa komponentama za S-400, a zatim je i list „Eni Šafak“ napisao da je stigao i treći avion.

Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije potvrdila je ove informacije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da se isporuke vrše u skladu sa sporazumom.

Šef diplomatije Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da se Moskva i Ankara nalaze u tesnom kontaktu oko isporuka sistema.

“To je već sklopljen sporazum i isporuka se nastavlja. Procedure u vezi s ovim sporazumom se nastavljaju. Ministarstvo odbrane je već obavestio javnost o isporuci. Nema nikakvih zastoja”, rekao je Čavušoglu na zajedničkoj pres-konferenciji.

Juče je turski list  „Mili gazeta“ pisao da Ankara namerava da rasporedi prvu bateriju raketnih sistema S-400 na granici sa Sirijom.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Vašington zahteva da se ugovor obustavi i da Turska umesto ruskih sistema kupi američke sisteme „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja, ili čak zabrane prodaje Turskoj najnovijih američkih lovaca F-35.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here