EPA-EFE

Postoji mogućnost da je novi talas pandemije Covid-19 počeo u Evropi pošto je broj obolelih u porastu širom regiona, saopšteno je danas iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu obolenja (ECDC).

“Iako nismo tamo gde smo bili pre godinu dana, jasno je da pandemija Covid-19 još nije završena. Na žalost, vidimo da broj obolelih ponovo raste u Evropi, što ukazuje na to da je novi talas počeo”, navodi se u zajedničkom saopštenju direktora SZO za Evropu Hansa Klugea i direktora ECDC Andree Emon.

Podaci SZO iz regiona pokazuju da je u Evropi registrovan porast broja obolelih od Covid-19 u nedelji koja se završila 2. oktobra za osam odsto u odnosu na prethodnu nedelju.

Stručnjaci iz sektora zaštite zdravlja upozoravaju da je zamor oko vakcinacije i konfuzija oko dostupnih vakcina, najverovatnije uticala na prijem dodatnih doza u regionu.

SZO i ECDC ističu da više miliona ljudi u Evropi i dalje nije vakcinisano protiv Covid-19. Obe organizacije su zatražile od evropskih država da daju vakcine protiv gripa i Covid-19 pred očekivani rast broja obolelih od sezonske influence.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here