Počinje restauracija Tutankamonove grobnice

0

Tutankamonovu grobnicu koju čine četiri male prostorije bogato oslikanih zidova iz koje potiče čuvena posmrtna maska od zlata, otkrio je britanski arheolog Hauard Karter 1922. Grobnica je bila otvorena za posetioce, ali je to doprinelo njenom propadanju koje se ogleda, između ostalog, u pojavi smeđih mrlja na freskama.

 

Tutankamonova grobnica biće obnavljana tokom narednih pet godina
 

"Svaki put kad posetim Tutankamonovu grobnicu, pitam se odakle te mrlje za koje ni naučnici nemaju objašnjenje. Srećan sam što će stručnjaci Geti instituta ispitati grobnicu i pomoći u očuvanju slika koje je krase", izjavio je Zahi Havas, koji se nalazi na čelu egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete, preneli su američki mediji.

Podzemnu grobnicu staru preko 3.000 godina, smeštenu u Dolini kraljeva na jugu Egipta, svakog meseca obiđe na hiljade turista unoseći toplotu i vlažnost koje su najverovatnije odgovorne za njeno propadanje.

Projekat restauracije započeće istraživanjima koja će trajati dve godine, kako bi se ustanovili tačni uzroci propadanja grobnice. Nakon toga uslediće radovi koji će trajati tri godine. Egipatski Vrhovni savet za antikvitete nije saopštio koliko dugo će grobnica biti zatvorena za posetioce.

Geti institut sa sedištem u Los Anđelesu već je radio na restauraciji okolnih grobnica i osmislio hermetičke sanduke za izlaganje mumija.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here