EPA/Joedson Alves

Brazilska prašuma Amazonija početkom 2022. godine doživela je najgori nivo krčenja sa oko 360 kvadratnih kilometara izgubljene šume u januaru, objavio je brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja INPE, prenosi Anadolija.

Područje iskrčeno šumom, utvrđeno na osnovu satelitskih snimaka, u periodu januar – decembar 2021. godine veće je za 29 odsto, odnosno 10.363 kvadratnih kilometara.

Od avgusta 2020. do jula 2021, prašuma je izgubila 13.200 kvadratnih kilometara vegetacije.

Ekolozi se brinu da će, ako se trend nastavi, 2022. biti još razornija godina za brazilsku Amazoniju.

Anadolija navodi da se u Brazilu krčenje šuma povećalo otkad je desničarski predsednik Žair Bolsonaro preuzeo dužnost 2019. godine, dosegnuvši najviši nivo u 12 godina.

Iako je Bolsonarova vlada prošlog novembra na samitu UN o klimi u Glazgovu uložila napore da pokaže da štiti Amazoniju, obećavši da će okončati ilegalnu seču šuma do 2028. godine, podaci pokazuju da nisu učinjeni nikakvi napori da se reši problem, ističe turska novinska agencija.

Naučnici tvrde da je u poslednjih 36 godina region zbog krčenja šuma izgubio 17 odsto svoje izvorne vegetacije.

Kontinuirano uništavanje uzrokovano ljudskim upletanjem u Amazoniju dovodi više od 8.000 endemskih biljaka i 2.300 životinja u veliki rizik od izumiranja.

Stručnjaci upozoravaju da bi, ako se uništi 20 do 25 posto šume, ona mogla da se osuši, zbog čega bi je bilo nemoguće spasiti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here