Podignuta optužnica i produžen pritvor Rodiću

0

Portparol Višeg suda u Beogradu Dušica Ristić precizirala je u izjavi Tanjugu da je optužnica podignuta protiv Rodića, kao i Vekomira Joksimovića zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

 

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv Rodića se vodi istraga zbog sumnje da je izbegavao plaćanje poreza na promet u iznosu od 115,3 miliona dinara i poreza na dohodak građana u iznosu od 88 miliona dinara.

Ovaj zahtev podnet je na osnovu krivične prijave koju je podnela Poreska policija.

Za utaju poreza zaprećena je kazna do osam godina zatvora, a za zloupotrebu službenog položaja od dve do 12 godina.

Ona je dodala da je Krivično-vanpretresno veće suda Rodiću, nakon podizanja optužnice, produžilo pritvor zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao da ponovi krivično delo, kao i zbog naročito teških okolnosti pod kojima je delo učinjeno.

Rodić je u pritvoru već pet meseci, pošto je uhapšen 27. oktobra prošle godine.
Istraga protiv Rodića, osnivača beogradskih listova "Kurir" i "Glas javnosti", vođena je po dva zahteva za sprovođenje istrage i jednom zahtevu za proširenje.

Rodić je uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja zajedno sa bivšim glavnim i odgovornim urednikom "Glasa javnosti" Slavoljubom Kačarevićem. Rodiću je više puta produžavan pritvor, dok je Kačarević posle 13 dana pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

Protiv Rodića i Kačarevića istraga je sprovedena zbog sumnje da su u svojstvu vlasnika, odnosno direktora preduzeća "Manami" tokom 2001. godine, zloupotrebom službenog položaja pribavili protivpravnu imovinsku korist i oštetili Komercijalnu banku za oko pola miliona evra. Istraga je protiv Rodića vođena i zbog sumnje da je zajedno sa Joksimovićem i Snežanom Jerinić zloupotrebio položaj.

Oni se terete da su koristeći lažnu dokumentaciju podigli kredit od Komercijalne banke od 22 miliona dinara koji, prema navodima tužilaštva, nisu vratili.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here