Vlada usvojila tekst ugovora za gradnju mosta Zemun – Borča

0

 Za tri godine imaćemo most: Verica Kalanović
 

Uz tekst ugovora, usvojen je i izveštaj o toku pregovora, rekla je Kalanovićeva za Tanjug, napomenuvši da su pregovore karakterisale dve stvari.

 

Most će biti urađen u roku od tri godine, a saobraćajnice u roku od dve godine, a kompletni standardi će, i u materijalu i u izvođenju radova, biti u skladu sa srpskim zakonodavstvom i najvišim evropskim standardima, najavila je Kalanovićeva.

Prva je, po njenim rečima, da je postignuta značajno manja cena – od 170 miliona evra – za most koji je dugačak 1,5 kilometar i saobraćajnicu "u punom profilu autoputa", sa dve trake plus zaustavna s jedne i druge strane, u dužini od 21 kilometar.

Kao drugu karakteristiku pregovora ona je navela činjenicu da je "do mogućeg maksimuma", povećano učešće srpskih izvođača radova, roba i usluga – na 45 odsto, u odnosu na 55 procenata glavnog izvođača, odnosno kineske kompanije.

Ugovor je veoma komplikovan i predviđa tačne obaveze investitora, Republike Srbije, s jedne strane i izvođača, sa druge.

"Osnovne karakteristike su da će most biti urađen sa cenom od 170 miliona evra, koja ne sme biti veća od 10 odsto za eventualne (dopunske) radove, da će radove kontrolisati stručni i nezavisni nadzor, koji će angažovati naručilac, odnosno Ministarstvo za NIP, u ime Republike", precizirala je ministarka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here