UNICEF Srbija/Shubuckl

U ponedeljak je šest ministarstava potpisalo Memorandum o razumevanju na drugoj Međunarodnoj konferenciji posvećenoj mentalnom zdravlju i psihosocijalnoj podršci mladih pod nazivom “Ne ostavljajte nas za kasnije”, sa ciljem da unapredi sistem podrške mentalnom zdravlju dece i mladih u Srbiji.

Memorandum, koji jasnije definiše raspodelu resursa, uloge i odgovornosti resora u oblasti zaštite mentalnog zdravlja dece, adolescenata i mladih, potpisali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo prosvete, Ministarstvo turizma i omladine, Ministarstvo za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju Republike Srbije.

Mladi se plaše osude

Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, istakla je da svako dete zaslužuje pravo na dobro mentalno zdravlje i blagostanje, posebno ako se imaju u vidu nalazi “U-Report” ankete iz avgusta ove godine koji pokazuju da je oko 47 odsto ispitanika istaklo da mladi ne traže pomoć, jer smatraju da je to znak slabosti i plaše se osude.

Skoro polovina mladih, njih 46 odsto, koristi društvene mreže i internet kao izvor informisanja o tome kako brinuti o mentalnom zdravlju, dok samo pet odsto vidi nastavnike, a sedam odsto zdravstvene radnike kao nekog s kim mogu da razgovaraju o svojim problemima.

– Šest ključnih ministarstava pokazalo je jedinstvo potpisivanjem Memoranduma o razumevanju. Na taj način su učvrstili svoju posvećenost unapređenju emocionalnog blagostanja dece, adolescenata i mladih u Srbiji. Kolektivna obaveza koju su preuzeli je više od sporazuma; ona znači ulaganje u našu zajedničku budućnost, ali je ujedno i dokaz da je ulaganje u mentalno zdravlje pojedinca ulaganje u otpornost naše zajednice. Zajedno možemo da izgradimo mirnije i prosperitetnije društvou kojem dobrobit naših mladih postaje kamen temeljac naše snage – izjavila je Deyana Kostadinova.

Ministarka prosvete, prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je značaj jačanja sistema za reagovanje u krizama i univerzalni pristup uslugama zaštite mentalnog zdravlja za adolescente i mlade širom zemlje.

– Važno je da svi u sistemu i svi u društvu vidimo mlade, jer neprepoznati problemi mentalnog zdravlja utiču na njihovu interakciju u zajednici, kao i odnose koje grade sa drugima. Stoga je od neprocenjive važnosti jačanje intersektorske saradnje i koordinisano delovanja svih nadležnih institucija u cilju ranog prepoznavanja i pravovremenog reagovanja u situacijama, jer svi zajedno treba da radimo na podizanju svesti o očuvanju mentalnog zdravlja u zajednici – istakla je ministarka prosvete.

Smanjeno zadovoljstvo životom kod mladih

Prof. dr Fabio Skano, direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji i specijalni izaslanik regionalnog direktora SZO za Zapadni Balkan, ukazao je na značaj inovativnih pristupa podršci očuvanju mentalnog zdravlja i blagostanja dece i mladih.

– Najnoviji podaci SZO-a pokazuju da se među mladima u Evropskom regionu zadovoljstvo životom i samoocenjivanje zdravlja smanjilo između 2018. i 2022. godine. Sa ponosom mogu da kažem da SZO u Srbiji već podržava Ministarstvo zdravlja u unapređenju kapaciteta stručnjaka za mentalno zdravlje u domovima zdravlja i školama, kako bi mogli da razviju i primene odgovarajuće i održive programe fokusirajući se na potrebe mladih – istakao je Skano.

Kao rezultat realizacije programa za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku za mlade u Srbiji, mladima je omogućen pristup pouzdanim informacijama i profesionalnoj podršci putem interaktivne onlajn platforme svejeok.rs koju je od 2021. godine posetilo više od 90.000 ljudi.

– S obzirom na to da mentalno zdravlje utiče na sve aspekte života, kao i na dalji razvoj dece i mladih, drago mi je što postoje resursi koji nam pomažu da sačuvamo blagostanje. Ultimativno, briga o mentalnom zdravlju nama mladima pomaže da razvijemo svoje potencijale i izgradimo rezilijentnost. Raduje me da je UNICEF deo pokreta smanjenja stigmatizacije prema traženju psihološke pomoći. Važno mi je da znam da imam pravo na pomoć, kao i da imam podršku profesionalaca kojima je moje blagostanje glavni cilj. Posebno je značajna platforma svejeok.rs. Tu se mogu naći zaista korisne informacije o gorućim problemima u životima nas mladih i kako da ih rešavamo. A i roditelji mogu da se informišu i dobiju ideju kako da razgovaraju sa svojom decom i kako da im pomognu – smatra Gabi Petković, iz UNICEF-ovog omladinskog odbora.

Kako bi se profesionalci iz različitih sektora uključili u rad sa mladima, UNICEF je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja definisao minimalni paket usluga za mentalno zdravlje i psihosocijalnu podršku za mlade u Srbiji, tzv. MZPP program.

Rezultati programa:

– Kreiranje ekspertske grupe iz svih sektora koje će se baviti zaštitom mentalnog zdravlja, a predložena je i revizija zakonodavnog okvira da bi se ojačalo pružanje usluga na lokalnom nivou.
– UNICEF je podržao OPENS i mrežu 15 novosadskih nevladinih organizacija i institucijada pružajukontinuiranu podršku mladima u Vojvodini i širom Srbije kroz individualna onlajn i oflajn savetovanja, kao i grupne, čet i telefonske sesije. Kroz ove usluge, pružena je podrška za 5.948 mladih ljudi.
– Od 2021. godine preko platforme svejeok.rs, koja mladima pruža relevantne i bezbedne informacije o mentalnom zdravlju, mladi su imali 350 individualnih i 4.690 telefonskih sesija, kao i 2.538 čet sesija.
– U partnerstvu sa Institutom za mentalno zdravlje, 450 mladih iz Zrenjanina, Kragujevca i Subotice koristilo je inovirane uslugepsihosocijalne podrške savetovanja u ta 3 grada u školama, domovima zdravlja i institucijama socijalne zaštite od strane 160 obučenih profesionalaca. U okviru zdravstvenog sektora, u Srbiji su testirane i telezdravstvene usluge.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here