EPA-EFE/DAVID GRAY

Zdravo, ja sam Natali Vord i velika mi je privilegija što sam vaša Ministarka za multikulturalizam u Novom Južnom Velsu.

Znam da se mnogi od vas suočavaju s velikim izazovima dok se borimo s pandemijom kovida-19. Nema sumnje da je pandemija mnogima promenila živote, i zato želim da vas redovno obaveštavam o radu Vlade NSW u ovim teškim vremenima za sve nas.
Bila sam u svakodnevnom kontaktu s našim verskim liderima i vođama zajednice, a vaša Vlada Novog Južnog Velsa hitno je odgovorila na njihove ljubazne povratne informacije o potrebnoj podršci za naše multikulturalne zajednice. Partnerstvo s njima i preporuke koje dobijamo od njih su nam od ključnog značaja i znajte da sam duboko zahvalna na našoj povezanosti dok zajedno prolazimo kroz sve ovo.
Poštovanje zdravstvenih naredbi, uključujući ostanak kod kuće i vakcinaciju, predstavljaju naš put izlaska iz pandemije. Ohrabrujem vas zato da razgovarate s vašim najmilijima koji se još nisu vakcinisali o tome zbog čega je vakcinacija od tako kritičnog značaja. Molim vas da ne oklevate u potrazi za dostupnim informacijama iz pouzdanih izvora, radi podrške u ovim važnim diskusijama.
Važno je i da svi članovi naše zajednice imaju pristup informacijama o najnovijim programima podrške Vlade Novog Južnog Velsa tokom ovih teških vremena.
Podrška uključuje sledeće:

Paket hitne pomoći od 18,8 miliona

Rekordan iznos paketa hitne pomoći od 18,8 miliona dolara usmeren je na ugrožene lokalne samouprave (LGAs), kako bi se pružila podrška ranjivim članovima naše zajednice tokom najnovijeg talasa epidemije kovida-19.
Ovaj paket će pomoći lokalnim organizacijama da obezbede hitnu pomoć u hrani, da promovišu usluge vakcinacije i testiranja, kao i da omoguće kulturološki prikladnu podršku i brigu našim raznolikim zajednicama. Paket uključuje program bespovratnih sredstava od 13 miliona dolara za pružanje hitne pomoći kroz neprofitne i multikulturalne organizacije u zajednici, kao i kroz lokalne opštine.
Organizacije lokalnih zajednica sada imaju pravo da se prijave za bepovratna sredstva (grantove) u iznosu do 30.000 dolara za izvođenje projekata podrške ugroženim zajednicama.
Takođe, paket uključuje četiri miliona dolara za stalnu multikulturalnu komunikaciju, uključujući usluge tumača i prevodilaca, radi upućivanja važnih zdravstvenih poruka.

Paket finansiranja tražilaca azila od 6,25 miliona

Vlada NSW najavila je paket sredstava od 6,25 miliona dolara za nosioce privremenih viza, naročito za tražioce azila, kojima je potrebna hitna podrška tokom pandemije. Ovo finansiranje će biti dostupno nevladinim organizacijama (NVO) za pomoć u pružanju hitne pomoći, koja uključuje hranu, medicinsku podršku, stanovanje i prevoz.

Grantovi za podršku zajednici tokom kovida od 750.000 dolara

Hitni grantovi u ukupnom iznosu od 750.000 dolara dostupni su za više od 150 multikulturnih organizacija u zajednici, kako bi se pomoglo u pružanju osnovnih inicijativa koje vodi zajednica.

Prevedena obaveštenja

Naša prevodilačka služba u Novom Južnom Velsu prevela je više od 2300 resursa koji obuhvataju specifične zdravstvene informacije, koji su dostupni na skoro 60 jezika.

Forumi zajednice

Skoro 3500 naših verskih lidera i vođa zajednice prisustvovalo je na više od 30 foruma koje smo pokrenuli preko Ministarstva za multikulturalizam NSW, kako bismo dosegli do svakog dela naše zajednice.

Razgovori s liderima zajednice

Takođe, koordinirali smo više od 200 pojedinačnih razgovora s liderima zajednica, kako bismo saznali njihove specifične potrebe tokom epidemije. Zahvaljujem im se na vremenu i iskrenosti u pružanju povratnih informacija, sugestija i ideja.

Nedeljne konferencije za novinare multikulturalnih medija

Privilegija mi je da zajedno s ministrom zdravlja Bredom Hazardom i dr Džen Fizel i dr Marijanom Gejl iz Ministarstva zdravlja NSW prisustvujem nedeljnim konferencijama za novinare naših multikulturalnih medija, radi pružanja najnovijih informacija i odgovora na njihova pitanja.

Ambulante za vakcinaciju

Zahvaljujem se divnim liderima zajednica koji su pomogli našim lokalnim zdravstvenim distriktima u NSW da otvore ambulante za vakcinaciju za sve starije od 18 godina u zapadnom i jugozapadnom Sidneju. Lokacije ovih ambulanti i njihovo radno vreme možete pronaći na internet stranici.

Isplate za testiranje i samoizolaciju

Ukoliko ste radnik, negovatelj ili staratelj iz jedne od ugroženih sidnejskih opština (LGA), a izgubili ste prihod jer ste morali u samoizolaciju ili dok ste čekali rezultate testova na kovid, podržaćemo vas isplatama u iznosu od 320 dolara.

Isplate u slučaju katastrofe ako vam je smanjen prihod

Dostupna je i pomoć od Savezne vlade ukoliko ste izgubili posao ili vam je skraćeno radno vreme zbog naredbe da ostanete kod kuće.

Program podrške u slučaju ekstremnih poteškoća

Vlada NSW finansira Crveni krst Australije kako bi dodatno podržala nosioce privremenih viza koji nemaju pristup paketima pomoći Komonvelta za podmirivanje hitnih osnovnih potreba, poput hrane i lekova. Ove isplate iznose 400 dolara.

Lakši pristup vakcinama

Vlada NSW nastavlja da vakcinaciju protiv kovida čini pristupačnijom za našu zajednicu. Termini se mogu zakazati u najbližoj apoteci koja učestvuje u programu, kao i u zdravstvenom centru za vakcinaciju ili kod lokalnog lekara opšte prakse. Ljudima od 16 do 49 godina koji žive u ugroženim lokalnim samoupravama (LGA), sada se daje prioritetan pristup Fajzerovim vakcinama.

Mentalno zdravlje

Prirodno je biti zabrinut zbog pandemije kovida i promena koje se dešavaju svuda oko nas. Molim vas da nastavite da kontaktirate s porodicom i prijateljima putem telefonskih poziva, SMS-a ili putem interneta. Ako vam je potrebna pomoć, na raspolaganju su i besplatne usluge mentalnog zdravlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here