Podvrščanima 11.000 evra od Gornje Austrije

0

Sa meštanima: Dejan Mikić
 

– Najugoženijih 11 porodica dobilo je pokućstvo i aparate za domaćinstvo, po svom izboru u vrednosti od po 500 evra, dva domaćinstva aparate vredne po 300 evra, a ostali po 200 evra. Ova akcija rezultat je želje nas koji radimo u Austriji da pomognemo zemljacima u nevolji, ali i naše odlične saradnje sa pokrajinom Gornja Austrija – poručio je Dejan Mikić, predsednik srpskog kluba Bosiljak iz Velsa.

U bujičnim poplavama, koje su 15. septembra za par sati zahvatile selo, poplavljena su domaćinstva između nabujale dve seoske reke.

Damiru Krstiću voda je gotovo do plafona napunila donji sprat kuće i tom prilikom stradalo je kompletno pokućstvo, iz ekonomskog dela dvorišta izgurala je sve poljoprivredne mašine, utopile su se svinje, koze, lovački psi.

– Voda je tako naglo naišla da smo mi, žena, sinovi, otac, majka, samo uspeli da pobegnemo na gornji sprat kuće. Sada se kućimo iz početka i zahvaljujemo našim zemljacima iz Gornje Austrije od kojih smo dobili zamrzivač i električni šporet -kaže Damir, pokazujući dokle je voda dosegla.

 

Danijel se zahvalio

– Voda nam je odnela traktor, automobil, mehanizaciju. Od sredstava koje nam je donirala pokrajina Gornja Austrija kupio sam električni i šporet na drva.
– Zahvaljujem se svima koji su uputili pomoć i nadam se da ovakva nesreća nikada više neće zahvatili ove krajeve – veli Danijel.

Meštani Podvrške sada sređuju prostorije koje su u septembru bile poplavljene. Dobili su sušače za zidove, a iz dvorišta su uklonili granje i mulj koji je voda ostavila za sobom posle desetak sati koliko je trajala poplava.

– Vraćao sam se s posla i samo sam s druge strane obale mogao da posmatram kako mi se kuća puni vodom. U tom trenutku u kući su mi bili supruga sa trogodišnjim sinom i teško pokretni baba i deda. Da im u tom kritičnom trenutku, rizikujući i svoj život, nije pomogao komšija Damir, oni se ne bi spasli – priča Danijel Bogojević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here