Lična arhiva
Predstavio inovacije: Momir Tabaković na konferenciji u Lisabonu

Profesor Momir Tabaković, osnivač i predsednik bečkog udruženja Podvrška, nedavno je na EU PVSEC, najvećoj svetskoj konferenciji za fotonaponska istraživanja, predstavio svoja saznanja u toj oblasti. Ova konferencija je 40. put održana u Lisabonu i ponudila je jedinstvenu platformu za predstavljanje najnovijih tehnologija i inovacija u oblasti proizvodnje solarne energije.

Tabaković je odrastao u selu Podvrška pored Kladova odakle se doselio u glavni grad Austrije. Za vreme master studija i doktorata radio je na Fakultetu stručnih nauka u Beču, a od 2020. je profesor i istraživač nacionalnih i međunarodnih projekata. Od ove godine šef je odeljenja za obnovljivu energiju i klimatski prilagođene zgrade.

Tabaković je u Lisabonu imao priliku da predstavi svoja saznanja u oblasti istraživanja fotonaponske energije, na temu “Poređenje izgradnje integrisanih fotonaponskih inovativnih struktura sistema u više zemalja” On vodi i velike projekte sa raznim evropskim državama na temu obnovljivih energija, a na tu temu je angažovan i u Srbiji.

Nedavno je Privredna komora Srbije kreirala Strategiju Poslovnog saveta za dijasporu za period 2023-2027. godine. U radu Poslovnog saveta za dijasporu učestvovaće više od 40 pojedinaca iz dijaspore iz različitih sektora u brojnim temama, dok će ostali članovi biti instituti i agenti Srbije, tehnički fakulteti i lokalne samouprave. Tabaković je član u tematskoj grupi Razvoj preduzetništva u proizvodnji, prodaji i izvozu energije iz solarnih postrojenja/energana.

Kulturno društvo Podvrška, koje je osnovao Tabaković, jeste neprofitno udruženje građana sa sedištem u Beču koje prvenstveno okupi meštane Podvrške i opštine Kladovo, koji žive u Austriji i izvan granica Srbije. Podvrščana ima i u Klagenfurtu i Bregencu, ali je zbog njihove brojnosti društvo osnovano u Beču, a tome su prethodile brojne građanske inicijative. Razni društveno korisni projekti realizovani su samoinicijativno pa se zbog koordinacije i brzine realizacije javila potreba za organizacijom koja će infrastrukturom pratiti projekte. U martu 2014. održan je prvi sastanak meštana Podvrške, koji žive i rade u Beču, a u aprilu 2015. skupština KD Podrška u prostorijama društva “Mokranjac”.

Povezivanje članova kako bi se očuvala naša tradicija prioritet je društva, koje je ponosno i na fudbalski tim koji se takmiči na teritoriji Beča.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here