Pogledajte kako je napadnut Pastor!

0

Napali ga u centru Budimpešte: Ištvan Pastor, predsednik SVM-a

"Pastoru želimo da se što pre oporavi od šoka i traume koju je doživeo u Budimpešti i izražavamo svoju empatiju, budući da sa strepnjom pratimo aktivnosti ‘Jobika’, usmerene ka stvaranju etnički i ideološki čiste ‘velike Mađarske’ po uzoru na nacistički režim Mikloša Hortija u Drugom svetskom ratu", navodi se u Veljićevom reagovanju na jučerašnji incident u Budimpešti.

 

On ukazuje da je napadom na Pastora, "Jobik" pokazao da na njegovoj meti nisu samo nemađarski narodi, već i svaki Mađar, koji se protivi neonacističkoj i neohortijevskoj ideologiji.

 

"Razularene pristalice ‘Jobika’, Pastora su nazivale ‘Racem’, pogrdnim nazivom za Srbe, kojim su se koristili Hortijevi dželati u vreme januarske racije 1942. godine, kad su nedužne Srbe i Jevreje ubijali, nazivajući ih ‘smrdljivim Racima’ i ‘vašljivim Jevrejima’", kaže Veljić.

 

 

On je izrazio nadu da će incident u Budimpešti otrezniti i vojvođanske Mađare i sprečiti povampirenje hortijevske ideologije u mađarskom narodu.

 

Plristalica "Jobika" pljuvala, psovala lidera Saveza vojvođanskih Mađara
 

U centru Budimpešte pristalice "Jobika" napali su juče lidera SVM-a i predsednika Skupštine Vojvodine Ištavana Pastora, kojeg su pljuvali, psovali, vukli za kravatu, gurali i nazivali mađarskim izdajnikom. Mađarski ultradesničarski politički pokret "Jobik" podigao je prošle godine spomenik u centru Budimpešte Miklošu Hortiju, regentu Mađarske u Drugom svetskom ratu i savezniku Adolfa Hitlera.

 

Pokret poznat po neprekidnoj satanizaciji jevrejskog, romskog i srpskog naroda otvorio je kancelariju u Subotici i to 24. januara ove godine, dan pošto je održan pomen žrtvama januarske racije u Novom Sadu. Vlasti Srbije nisu reagovale ni na jedan od tih događaja, mada su oni uznemirili jevrejsku i srpsku javnost, posebno onu u Vojvodini, koja se još uvek živo seća mađarskog pogroma iz Drugog svetskog rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here