pixabay.com

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je da je pogrešno intoniranje makedonske himne na prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD u američkoj ambasadi u Skoplju, nenamerna greška i propust, prenosi portal Plusinfo.

– Dešavaju se propusti. Svakako, naša himna se intonira svakog dana i svuda. Apsolutno, to samo potvrđuje da se radi o nenamernoj grešci i propustu, za koji su se izvinili i sami organizatori, kao i izvođač – izjavio je Zaev.

O nastalom propusti, prethodno putem fejsbuka su se izvinili i izvođač makedonske himne Tamara Todevska, kao i američka ambasada u Skoplju.

„SAD imaju duboko poštovanje tradicija, istorije, heroja i budućnosti našeg prijatelja, partnera i saveznika Severnu Makedoniju. Zahvaljujemo našim prijateljima i kolegama koji su sinoć zajedno s nama proslavili našu nezavisnost. Razumemo da greške mogu da se nenamerno dogode u emotivnim trenucima, ali zahvaljujemo se našim izvođačima zbog njihovog divnog izvođenja“, navodi se u objavi američke ambasade u Skoplju.

Podsetimo, na jučerašnjem obeležavanju 4. jula, Dana nezavisnosti SAD, u ambasadi američke ambasade u Skoplju, makedonska pevačica Tamara Todevska je tokom izvođenja makedonske himne izostavila stihove u kojima se pominju imena osnivača VMRO i organizatora Ilindenskog ustanka Goce Delčeva, Pitu Gulija, Dame Gruev i Jane Sandanski, te su umesto njihovih imena otpevane reči: „Stare i mlade, muške i ženske, na noge se krenulo”.

Pogrešno intoniranje makedonske himne izazvalo je brojne reakcije upravo zbog aktuelnih tenzija na liniji Skoplje-Sofija oko istorijske ličnosti Goce Delčeva, kojeg svojataju i Bugarska i Severna Makedonija.

Bugarska strana čak je zapretila da će blokirati evropske integracije Severnoj Makedoniji ukoliko, kako oni kažu, ne bude prihvaćena činjenica da je Goce Delčev bio Bugarin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here