Pogrešno smo brojali kalorije?!

0

 

Čizburger "vredi" oko 400 kalorija – količina koju po novom možete da dodate u ishranu
 

Britanski Komitet za naučno savetovanje u vezi ishrane je, u jednom istraživanju, utvrdio da bi dnevni unos kalorija mogao da bude povećan i do 16%, što znači da bi odrasli "komotno" mogli da unesu još nekih 400 kalorija dnevno (mlečna čokolada od 100 grama ima oko 500 kalorija). Dok to ne bude tačno utvrđeno tokom narednih 14 nedelja, koliko će trajati provera, za sada ostaju brojke od preporučenih 2.000 kalorija za žene i 2.500 kalorija za muškarce, koliko treba da ih bude uneto u telo tokom jednog dana.

 

 

Doduše, u diskusiji povodom ovog istraživanja je pomenuto da bi ljudi, ukoliko bi jeli tih 400 kalorija više, ipak trebalo pojačano da se bave fizičkim aktivnostima, s obzirom na sve veći nivo preterane gojaznosti ne samo u Velikoj Britaniji, nego i u svetu.

 

Pojedini stručnjaci čak veruju da će Ministarstvo zdravlja, kao i Agencija za standardizaciju hrane, pokušati da "gurnu ovo istraživanje i njegove rezultate pod tepih", upravo da bi izbegli mogućost da javnosti bude poslata pogrešna poruka (pojačana ishrana) u sred epidemije gojaznosti na Ostrvu.

 

"Bilo bi opasno reći odraslima da sigurno, bez posledica, mogu da pojedu još dodatnih 400 kalorija dnevno", rekao je Tam Fraj iz Nacionalnog foruma za gojaznost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here