pixabay.com

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je pogubnim ocene nemačkog šefa diplomatije Hajka Masa o unutrašnjoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini.

Zaharova je prokomentarisala intervju nemačkog ministra koji je 11. novembra objavljen u bosanskim medijima.

– Iznenađujuće je to kako je kategorički, lako i uopšte ne zalazeći u prethodne okolnosti naizgled iskusni nemački političar svalio svu odgovornost za veliku unutrašnju političku krizu u toj zemlji isključivo na Republiku Srpsku. Uvereni smo u pogubnost ovakvih pristrasnih procena – rekla je Zaharova, a prenosi Sputnjik.

Time je Berlin samovoljno imenovao krivce, dodala je.

Ona je navela i da se već pominju pretnje sankcijama protiv legitimno izabranih lidera suverene Bosne i Hercegovine, koji, kako kaže, zakonitim političkim metodama štite Ustavna prava “zahvaćena spoljnim voluntarizmom koji sve više podseća na kolonijalnu politiku”.

Ona smatra da Mas u svojim razmišljanjima zanemaruje Dejtonski sporazum o miru u Bosni i Hercegovini.

– Postoji prezir i nepoštovanje nezavisne Bosne i Hercegovine, njenih državotvornih naroda, naravno, Dejtonskog sporazuma, multilateralnih napora u korist međunacionalnog pomirenja i saradnje – ocenila je.

Zaharova je nazvala paradoksalnim reči nemačkog šefa diplomatije o mirovnom sporazumu u kontekstu jačanja administrativne vertikale.

– Takođe je paradoksalno da implementaciju zajedničkog okvira, kao što znate, Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, Mas svodi samo na jačanje administrativne vertikale, ulogu nelegitimnog visokog predstavnika i njegovih takozvanih strašnih alata – konstatovala je Zaharova.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas ranije je, između ostalog, izjavio da njegova zemlja pruža najveću bilateralnu podršku Bosni i Hercegovini, ali je dodao da niti žele niti hoće da usmeravaju novac nemačkih poreskih obveznika u entitet koji aktivno radi na uništavanju BiH, kao i da neće sedeti skrštenih ruku.

2 COMMENTS

  1. zeleni su se dosledno sa kanc. srederom zalagali za bomb srj. treba ih tuziti za 100 mlred.evra oni samo taj jezik razumeju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here