EPA/Kusthrim Ternava

U Vašingtonu se pojavio novi dokument o rešenju pitanja odnosa Srbije i Kosova, iza kog stoji čovek bivšeg poredsednika SAD Baraka Obame, pišu mediji.

Prema tom dokumentu, tri su mogućnosti za dogovor između Beograda i Prištine, ali se i ističe da ni jedna “nije idealna”.

Prva je upotreba “podsticaja” za Srbiju – podrška donatora i ubrzano članstvo u EU za pristanak na priznanje, druga da se Srbija odobrovolji formiranjem novih autonomnih okruga za kosovske Srbe, ali i za srpske Albance, a treća vraćanje pristupu razmeni teritorija koji je bio srž nacrta sporazuma za 2018. godinu, piše Blic i navodi da su to zaključci analize “Ponovno pokretanje dijaloga između Kosova i Srbije”, iza koje stoji uticajna tink-tenk Međunarodna krizna grupa.

Predsedavajući ove organizacije je Robert Malej, čovek iz administracije američkih demokrata i savetnik Bele kuće za vreme predsedničkog mandata Baraka Obame.

Kako raspetljati “Gordijev čvor”?

U analizi se između ostalog, ističe da bi rešavanje spora bilo “korisno za stabilnost na zapadnom Balkanu i u Evropi”, ali i ukazuje da sve strane treba da traže način da se dođe do sporazuma o uzajamnom priznavanju, a da bi države EU trebalo da daju znak da će podržati bilo koji dogovor u skladu sa ljudskim pravima i međunarodnim pravom.

“Srbija i Kosovo bi trebalo javno da priznaju potrebu za kompromisom”, napominje se u analizi čiji je cilj konačno raspetljavanje tog “Gordijevog čvora”.

Navodi se da Priština i Beograd razgovaraju, iznova i iznova, o tome kako da normalizuju svoje odnose najmanje od 2006. godine, i da su se složili oko mnogih tačaka, ali se ne slažu oko najznačajnije stvari koja ih deli: nezavisnosti Kosova.

Što se tiče prvog predloga – možda je jednostavno nemoguće da EU obeća ubrzano članstvo, a materijalni podsticaji verovatno neće biti dovoljni za rešavanje suštinskog pitanja političkog identiteta Srbije. Između druge dve, autonomija bi izgledala kao bolji izbor, sa dosadašnjim uspehom u Evropi i podrškom među državama članicama EU, ali izgleda da izaziva i najoštriju negativnu reakciju obe strane – piše u tekstu, piše dalje Blic.

SAD imaju tri predloga rešenja za Kosovo:

1. Priznanje od strane Srbije za stvaranje novih autonomnih okruga za kosovske Srbe i srpske Albance

2. Vraćanje pristupu razmene teritorija koji je bio srž nacrta sporazuma predviđenog za 2018. godinu

3. U analizi se konstatuje da Evropska unija mora da postigne jedinstven stav u vezi sa rešavanjem kosovskog čvora.

3 COMMENTS

  1. Ни прво , ни друго , ни треће.Косово и Метохија је део Србије и тако треба и да остане.То што је тренутно та српска територија окупирана од стране нато и насељена од стране албанаца, не значи да Србија треба да преда ни милиметар своје територије.Водити политику преговора док се не стекну услови за враћање територије.

  2. Nijedan predlog nije ni minimalno u korist srbskih prava nego samo podržava i jača alavost kosovskih Albanaca (iliti Šiptara). Zar Srbija treba da daje ponovo neke teritorije da bi dobila deo (tačnije neki delić) onoga što je po međunarodnom pravu celinom njen deo? Davati novu autonomiju Šiptarima u Preševu i Bujanovcu — pa vidimo kako smo prošli sa ovom!
    Srbija je najviše ulagala u razvoj tog Kosova i ima i istorijsko i državno pravo, pa ako se delimo e po tom osnovu i nama pripada veliki deo Kosova bez ikakvih novih davanja. U tom slučaju Šiptarima želim sretćan put, i kao što oni misle da mi njima ne trebamo, oni nama trebaju još manje. Kad to shvate i oni i ovi njihovi pokrotovitelji mogžda je dogovor i moguć!? Mogžda posle toga postanemo i dobri susedi?

  3. ,,Kompromis,,majke ti Srbi da izgube sve.Ex teritorijalnost za Crkve i Srpske opstine.Da strpaju ,,terorisre u bajbokane,, plate i vrate ukradenu imovinu pa da vidimo oko cega da razgovaramo.
    Kom bre da dam njivu,zar zbog toga sto su promenili etnicku sliku zlocinima .Ne ne ne ……

  4. Po ovome je svako izneo svoje interese OK.
    Ali Gde je tu interes Srbije od koje je otet deo teritorije Protivzakonito čega su i oni sami svesni.
    Drugo zašto da srbi na kosovu žive u nekakvim autonomijama kad isti ti albanci nisu hteli da žive u autonomiji.
    Ovo nije politika već zakon jačeg, zakon mafijaštva i silovanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here