Youtube/Life of Boris
Foto: Ilustracija

Opremljena je pametnim bezbednosnim sistemom.

Posle odlaska “Nisana” iz Rusije, posao je nastavljen. Ruska kompanija za proizvodnju automobila “AvtoVAZ“ pokrenula je proizvodnju automobila “lada“, model X-Kros 5 (Lada X-Cross 5) u bivšoj fabrici “Nisana“ u Sankt Peterburgu.

Lada X-Cross 5 je gradski krosover sa pogonom na prednje točkove opremljen turbo motorom od 160 konjskih snaga i 7-stepenim automatskim menjačem.

Automobil ima panoramski krov, pametni bezbednosni sistemi ADAS (kontrola umora vozača, upozorenje na izlazak iz trake, adaptivno uključivanje dugih svetala, sistemi sveobuhvatne vidljivosti, kočenje u slučaju nužde itd.), multimedijalni sistem – saopštila je kompanija “AvtoVAZ“.

Svečanoj ceremoniji pokretanja proizvodnje prisustvovali su ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov, predsednik “AvtoVAZ-a“ Maksim Sokolov i gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov.

“AvtoVAZ“ će proizvoditi pomenuti model “lade“ zajedno sa kineskim partnerom, ali nije zvanično saopšteno koja kompanija je u pitanju.

Kako je objasnio izvršni direktor fabrike “Lada Sankt Peterburg“ Sergej Zaharčenko, u proizvodnji će se koristiti oprema koju je koristio “Nisan“, a koja je modernizovana za lansiranje novog modela “lade“.

Početak prodaje automobila planiran je za treći kvartal 2023. godine.

9 COMMENTS

  1. Njima i nije bilo u interesu da naprave novo svetsko čudo, nego jedan od automobila koji ne zaostaje ni u čemu u odnosu na automobile koji se trenutno nalaze na tržištima celog sveta, dokazali su da im zapadni proizvođači automobila ne trebaju.
    Zna to svako normalan, samo ti izgleda ne, jer sudeći po tvome komentaru me spada u grupu normalnih ljudi.

    • Ova Lada zaostaje za zapadnim vozilima samo u ceni posto je verovatno za 50% jeftinija od zapadnih vozila te klase.

      • Kreten je ostavio menjač u brzini i zato auto nije upalio. Inače, reč je o drugom modelu koji je prethodno dva puta vožen.

  2. Ovo je kopija kineskog Bastune T77 koncerna FAW.Nisan otisao upadaju kinezi i tesko da ce ih neko za duzi period izbaciti.Ostavite predrasude i negativne emocije prema kinezima.Nisu oni ni ludi ni glupi,a jos manje nesposobni.Ne zaboravite da su prestigli Nemacku i Japan u izvozu automobila,kao i da su vlasnici Volvoa.Pametnom dosta.

  3. Umesto da mislimo o tome šta mi Srbi vozimo, dajemo negativne komentare na to šta rade Rusi. I dalje ćemo voziti zapadne krševe. Kako bih slatko vozio tu Ladu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here