pixabay.com

Korišćenje Ukrajine za slabljenje Rusije bilo je velika greška Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je saradnik Centra za transatlantske odnose pri Univerzitetu “Džon Hopkins” Majkl Brener u intervjuu za list “Azija tajms”.

– Što se tiče Ukrajine, to je bila fundamentalna geostrateška greška koja je imala negativne moralne posledice: cinično žrtvovanje pola miliona Ukrajinaca, koje su iskoristili kao topovsko meso, i fizičko uništavanje zemlje kako bi se oslabila i marginalizovala Rusija –  rekao je Brener.

Kako je istakao, poraz u Ukrajini povlači za sobom mnogo više stvari “od vojnog kraha ukrajinskih Oružanih snaga koji je na pomolu”.

– Zapad je uložio sve što ima u tu kampanju: svoje zalihe savremenog oružja, savetnike, desetine milijardi dolara, drakonske ekonomske sankcije čiji je cilj bio da slome rusku ekonomiju, i nemilosrdni projekat usmeren na izolaciju Rusije i potkopavanje položaja (ruskog predsednika Vladimira) Putina. Ona je neslavno propala po svim tačkama. Rusija je znatno jača u svakom pogledu nego što je bila pre rata, njena ekonomija je pouzdanija od bilo koje zapadne ekonomije, dokazala je svoju vojnu nadmoć i osvojila je simpatije skoro celog sveta van zapadnog – konstatuje Brener.

Takođe, po njegovom mišljenju, takav “sveobuhvatan neuspeh” pokazao je da SAD više ne mogu da utiču na globalnu politiku kao ranije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here