Poleću i Britanci

0

U napadima koalicionih snaga na pripadnike ekstremističke grupe Islamska država u Siriji, ubijeno je najmanje 14 džihadista i pet civila.

Prst na obaraču: Dejvid Kameron
 

SAD i njihovi arapski saveznici nastavili su treću noć zaredom vazdušne napade na IS. Meta napada bila su i naftna postrojenja na istoku Sirije, pod kontrolom IS, čime se želi da džihadisti ostanu bez prihoda od prodaje nafte.
Avioni iz Saudijske Arabije i Emirata učestvovali su u najnovijim vazdušnim napadima koje su predvodile SAD. Zvaničnici Pentagona nisu naveli koliko je tačno vojnih aviona iz svake od te dve arapske države učestvovalo u napadima, preneo je AFP.
"Operacije su u toku, ali za sada nećemo otkrivati detalje. To ćemo učiniti kasnije kada bude operativno odgovarajuće", navedeno je u saopštenju admirala Džona Kirbija.
Velika Britanija bi trebalo da se pridruži vazdušnim napadima protiv militanata Islamske države u Iraku zbog čega je sazvana vanredna sednica parlamenta koji treba to da odobri", rekao je britanski premijer Dejvid Kameron u Njujorku. On je na Generalnoj skupštini UN dodao da je ispravno da Velika Britanija sada pređe u novu fazu akcije.

Sloga: Glasanje u SB
 

Kameron je naveo da će poslanici raspravljati o pružanju podrške iračkoj vladi u borbi protiv ekstremista i priključenju koaliciji za sprovođenje vazdušnih udara.
Libanska vojska privela je oko 450 islamskih militanata u blizini granice sa Sirijom, rekli su tamošnji bezbednosni izvori, pošto je ova zemlja pojačala napore da spreči islamiste da koriste pogranični grad Arsal kao bazu. Gerilci koji se bore protiv Asada često prelaze poroznu granicu koristeći Arsal da se odmore i potraže pomoć lekara. U ovom gradu nalaze se i desetine hiljada sirijskih izbeglica.

 

Bosanci ratuju za IS u Siriji?
Na video snimku napada džihadista Islamske države na kurdski grad Kobane u Siriji, kako piše sarajevska štampa, može se čuti razgovor dvojice muškaraca na bosanskom jeziku. Snimak je nedavno postavljen na Jutjub i već od 4:40 minuta čuje se razgovor dvojice muškaraca, verovatno sa Balkana, koji komentarišu akciju. "Je li puno ranjen, ima deka", kaže jedan od njih. Drugi muškarac pita: "Šta je, je li šehidio neko? Pitaj šta je, reci, slobodno reci".

Vojska povratila deo teritorije
Sirijska armija preuzela je potpuno kontrolu nad nekada pobunjeničkom oblašću severoistočno od Damaska, javila je televizija Hezbolaha "Al Manar". Radi se o oblasti Adra al-Omalija, udaljenoj oko 30 kilometara od sirijske prestonice. Vazdušni udari koje predvode SAD protiv džihadista Islamske države počeli su u utorak i usmereni su na severni i istočni deo Sirije, a ne oko prestonice.

 

Kurdi zaustavili IS
Kurdske snage na severu Sirije zaustavile su preko noći napredovanje džihadista Islamske države (IS) prema gradu Kobani. Islamska država je započela novu ofanzivu sa ciljem da zauzme Kobani pre više od dve sedmice. Više od 100.000 Kurda je napustilo taj grad i susedna sela i prebeglo u Tursku.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here