Oland nije zaustavio bombe

0

Alžirska teroristička grupa povezana s Islamskom državom pogubila je u sredu francuskog državljanina, dva dana pošto su zapretili njegovom smrću.
Oni su najavili da će ubiti taoca ako službeni Pariz ne zaustavi vazdušne napade na Islamsku državu u Iraku. Pripadnici grupe Vojnici kalifata izjavili su u videu objavljenom u ponedeljak kako su oteli francuskog državljanina u planinskom predelu istočnog Alžira, gde je aktivna Al Kaida.
"Sada sve zavisi od Olanda, predsednika zločinačke Francuske, koji može zaustaviti napade na Islamsku državu u roku od 24 sata od ove izjave, inače ćemo preseći vrat njegovom državljaninu Erveu Gurdelu", rekao je jedan od otmičara u videu.
Erve Gurdel (55) je u Alžiru planinario sa još dva prijatelja, kada je otet.
Ministar odbrane Francuske Žan-Iv Le Drijen rekao je da alžirske snage bezbednosti tragaju za muslimanskim ekstremistima koji su odsekli glavu francuskom taocu. Ministar je rekao da će Francuska, koja je do sada učestvovala u vazdušnim napadima na tu grupu samo u Iraku, proceniti da li da ih proširi i na Siriju.
Francuski borbeni avioni gađali su juče mete u Iraku, rekao je portparol vlade Stefan Le Fol. Ovo su prvi napadi francuskih aviona od 19. septembra, kada se Pariz pridružio vojnoj akciji SAD protiv pripadnika Islamske države u Iraku.

 

 

Pariz kritikuje EU zbog Sirije
Francuska je oštro kritikovala EU, rekavši da je njena pasivnost u trogodišnjem građanskom ratu u Siriji, doprinela širenju haosa i
zaoštravanju konflikta. "Kao i mnogi drugi, Francuska je tri godine pozivala na akciju", rekao je šef francuske diplomatije Loran Fabijus u sredu, na sastanku s predstavnicima sirijske opozicije na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. "Moramo da shvatimo da je pasivnost EU pothranila haos koji je proširio sirijski predsednik Bašar al-Asad i, u najmanju ruku, odobrila njegovu radikalizaciju", zaključio je Fabijus.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here