Privatna arhiva Miloja Šćepanovića
Miloje Šćepanović

Policajac iz Nikšića Miloje Šćepanović, koji je zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti posle više od 20 godina službe dao otkaz i tako postao heroj, kaže za Sputnjik da nije želeo da pendrekom rasteruje narod kome pripada. Reči jedne devojke koja je protestovala inspirisale su ga da baci Milov pendrek.

Šćepanović je preko noći postao heroj u čitavom regionu. Ekspresno je dospeo i u narodnu pesmu, a u razgovoru za Sputnjik on ističe da je odluku doneo u trenutku kada je shvatio da se policija sukobljava sa narodom. Takođe naglašava da se nije nadao ovolikoj iznenadnoj „slavi“, ali da mu to nije bilo ni na kraj pameti, kao i da je u pitanju lični čin.

– Radim u policiji 23 godine radim i nikad kolege nisam ostavio prilikom intervencije. S obzirom da je Vlada silom na sramotu donela zakon o oduzimanju imovine crkvi, dok se sa druge strane našao verujući narod kojem i ja pripadam – ja to nisam mogao da gledam i to je to. Da ne bih ostavljao kolege na poslu, odlučio sam da da se povučem i da idem kući – kaže Šćepanović.

On dodaje da je odluku o napuštanju policije donio praktično u momentu kada je shvatio da se policija suštinski sukobljava sa narodom.

– Ako ti devojka od 20 godina na ulici kaže – “nemojte ljudi, mi smo vaš narod” – šta ja da očekujem? To je mogla da bude moja kćerka, sestra, sinovica… I šta sad? Da koristim pendrek da rasterujem narod ili da krenem na policiju. Zaista ne razumem – iskren je Šćepanović, pojašnjavajući da je njegov čin posledica prostog ubeđenja da u pitanju nije bio politički skup, već skup vernog naroda kojem i sam pripada.

Na pitanje da li je zbog ovog čina došao u nepovoljnu situaciju zbog toga što je policijski posao bio jedini izvor prihoda za njega i njegovu porodicu, Šćepanović kaže da jeste, ali i da se ne kaje.

– Istina je da vraćam kredit koji sam zadužio i da plaćam alimentaciju 200 evra, kao i da moram još mesec dana da budem aktivan na poslu, zbog čega su mi starešine davali i noćne i prekovremene i vanredne smene, kako bih ja sve to isplatio. Sada nemam ni taj posao i nije problem! Ali ja neću u tome dalje da učestvujem – kategoričan je Šćepanović.

4 COMMENTS

  1. “Junaštvo je kada sebe branim od drugoga, čojstvo je kada drugoga branim od sebe.”
    Marko Miljanov

  2. Bravo junačino! Reči jedne devojke koja je protestovala inspirisale su ga da baci Milov pendrek. Sad kod devojke da ti da posao. Ili u manastir.

  3. Nadajmo se da ce njegovim primerom poci i drugi, da ce svakim danom biti sve vise istomisljenika i da je kraj izdajnika blizu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here