Policija krije krivce za slupan džip Nikolića

0

Još uvek se ne zna ko je kriv što je Tomislavu Nikoliću slupan službeni automobil 

 

U „Mercedesu“ nisu želeli da komentarišu ništa o uništenom džipu predsednika Srbije

 

Radnik „Mercedesa” Marko Ivičić slupao je 10. aprila blindirani službeni džip „mercedes brabus 500 GL” koji koristi Tomislav Nikolić, kada se tokom probne vožnje zakucao u autobus u Ulici Đorđa Stanojevića u Novom Beogradu.

 

Saobraćajna policija je obavila uviđaj i podnela prijave protiv obojice učesnika u udesu, a na sudu je da utvrdi ko je krivac za sudar.

 

Da bi se istraga saobraćajne nesreće okončala i da bi osiguravajuće kuće naplatile štetu, potrebno je veštačenje džipa, za šta se čeka dozvola Ministarstva odbrane, kojem je šeik Abu Dabija poklonio vozilo.

 

U policiji tvrde i da još nije održan sastanak sa “Mercedesom” na kom bi bilo precizirano da li će i kako vozilo biti popravljeno.

 

Iako je istraga same saobraćajne nesreće odmakla, nije utvrđeno ko je napravio propuste u Upravi za obezbeđenje, odnosno Odeljenju za zaštitu predsednika Srbije i ko je za njih odgovoran.

 

– Istraga sudara je jedna stvar koja ide redovnim tokom, jer se zna ko je vozio i kako je do nesreće došlo. Ali, potpuno je druga istraga unutar same službe policije koja štiti Nikolića. Ta istraga je obustavljena pre nego što je i počela, odnosno nije napravljen nijedan korak kojim bi se utvrdilo kako je mogla da se dogodi nesreća i ko je sve dolazio u dodir sa džipom predsednika Srbije – kaže izvor “Blica”.

 

Pet propusta koji nisu istraženi

1. Automobil predsednika Srbije vozi samo njegov vozač ili zamenici
2. Vozilo ni u jednom trenutku ne sme da bude bez policijskog nadzora
3. Majstor ni u kojem slučaju ne isprobava automobil, već vozač predsednika
4. Nije bilo potrebe da automobil predsednika bude u servisu duže od tri sata zbog zamene guma
5. Automobil ne sme da provede noć u servisu, a kada se to dogodi, pre vožnje mora da ide na pregled u BIA

 

Odeljenje za zaštitu predsednika napravilo je nekoliko grubih propusta prilikom slanja džipa na servis. Prema pravilniku o procedurama sa službenim vozilima predsednika Srbije, postoje jasni koraci koji moraju biti poštovani kako se bezbednost prvog čoveka Srbije ne bi ugrozila ni u jednom trenutku, dodaje naš izvor.

 

– Nije utvrđeno ko je napravio grešku u Upravi i ko je vodio beleške o servisu. Ne znamo ko je potpisao nalog da džip ostane u servisu toliko dugo, iako je bilo potrebno samo zameniti gume. Nema odgovornog za to što je džip vozio vozač koji nije obučen. Nije utvrđeno ko je ostavio džip bez nadzora. Toliko ima i dalje misterioznih stvari, na koje Uprava ne daje odgovore – kaže izvor Blica

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here