Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zakoni o putevima u Novom Južnom Velsu zahtevaju da svi putnici u autobusu koriste sigurnosne pojaseve, ako ih vozilo ima. Ali, stručnjaci kažu da je poštovanje pravila „siva zona“ i postavljaju pitanje da li su pojasevi mogli da spreče deset smrtnih slučajeva u strašnoj nesreći u dolini Hanter.

Nije poznato da li su putnici u autobusu bili vezani.

Iako je u razgovoru s novinarima odbio da komentariše samu nesreću, premijer Novog Južnog Velsa Kris Mins kaže da je otvoren za izmene zakona u vezi sa sigurnosnim pojasevima, ukoliko istraga pokaže da su one potrebne.

– Bićemo u stalnoj komunikaciji sa policijom. Ako nam daju preporuku o izmenama zakona u vezi sa bezbednošću u autobusima, automobilima i kombijima, mi ćemo, naravno, preduzeti mere – rekao je Mins i naglasio da „ako u autobusu postoje pojasevi, zakonski ste obavezni da ih nosite“.

Gradski i prigradski autobusi u Australiji ne moraju da imaju pojaseve, ali nova nacionalna pravila dizajna vozila zahtevaju da su pojasevi standard u svim novim autobusima, kaže Džefri Klifton sa Instituta za upravljanje transportom i logistikom Univerziteta u Sidneju.

Aktuelni zakon propisuje obavezno nošenje pojasa, ali nije odgovornost vozača autobusa da obezbedi poštovanje propisa. Međutim, Klifton kaže da se primena pravila sigurnosnih pojaseva razlikuje od države do države, ali da važeći zakoni otežavaju da se obezbedi poštovanje ovog propisa.

Autobuske kompanije sa vozilima opremljenim sigurnosnim pojasevima moraju osigurati da su u ispravnom stanju.

Od vozača se traži da vežu pojaseve i zakonski su odgovorni da se sami pridržavaju, ali ova odgovornost se ne proteže na sprovođenje pravila za putnike.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here