Hadži Marko Vujičić
Veljko Mijailović

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije poslednjih godinu i po dana ostvarilo je fascinantne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, a Srbija je jedna od najbezbednijih država u Evropi, rekao je Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, gostujući u Jutarnjem programu televizije Pink.

U razgovoru za “Vesti” on objašnjava da je aktuelni menadžment policije pokazao kako je moguće uspešno se suprotsaviti ne samo organizovanom kriminalu, već i svima kojima je cilj da u bezbednosnom smislu destabilizuju zemlju.

– Od dolaska Vulina na čelo MUP policija je uhapsila više od 30 organizovanih kriminalnih grupa i klanova od kojih su neki delovali po klasičnim principima južnoameričkih kartela. Istovremeno, zaplenjeno je čak 12 tona narkotika. Takođe, u budžet Srbije, zahvaljujući uspešnom radu MUP Srbije, ušlo je više od tri milijarde evra. Ovo su ne samo fascinantni rezultati, već i dokaz da je policija spremna i sposobna da se suprostavi organizovanom kriminalu – ističe Mijailović i dodaje da je to vidljivo i kada je reč o opštoj bezbednosti u zemlji.

– Najbolji pokazatelj da je Srbija jedna od najsigurnijih zemalja u Evropi je i toliki broj turista, ali i važnije, rast ekonomije. Niko ne želi da ulaže svoj novac u nestabilno područje – ocenjuje predsednik PSS.

MUP Srbije je nedavno imao i rekordnu zaplenu, 50 tona cigareta na istoku Srbije, u Prahovu kod Negotina.

Odgovarajući na neke novinske natpise da su u taj šverc bili uključeni i pojedini rukovodioci MUP, Mijailović tvrdi da je reč o “orkestriranim napadima onih koji bi da koriste teritoriju Srbije za svoje kriminalne delatnosti”.

– Reč je o najvećoj zapleni cigareta u ovom delu Jugoistočne Evrope. Nažalost, svaki put kada policija uradi ovako kapitalan posao uslede napadi na ministra i na načelnike raznih sektora u MUP, jer ova zaplena nije rezultat jednog ili dvojice policajaca već dobro isplanirane akcije MUP Srbije. Očigledno ljudi, kriminalci, kojima je ova roba oduzeta sada pokušavaju da se svete. Ali, navikli smo na te napade i sigurno će ih biti u budućnosti. Na sreću svih zaposlenih u MUP na čelu ministarstva imamo menadžment koji, za razliku od prethodnog brine o svojim pripadnicima, ali i želi da sluša svoje profesionalce i podržava njihov rad – kaže Mijailović.

Ozbiljna ulaganja

Mijailović navodi da je materijalni položaj srpske policije sve bolji, a da je najveća zasluga upravo na Policijskom sindikatu Srbije.

– Zahvaljujući našem radu, jedino srpska policija od svih u Evropi ima potpisan poseban kolektivni ugovor za pripadnike MUP. Na tome nam je čestitala i Evropska policijska unija čiji smo članovi i jedini predstavnici za Srbiju. Vidimo ozbiljnu želju da se položaj policije u svakom smislu poboljša. Već smo imali dva povećanja plata, ali je mnogo bitnije što je počelo da se ozbiljno ulaže u opremanje naše policije, ali i u nove kadrove. Velika je stvar što su počeli da se u Službu primaju policajci sa Policijske akademije. Treba znati i umeti ulagati u budućnost MUP Srbije.