EFE/PAVEL GOLOVKIN/POOL
Državni sekretar SAD Majk Pompeo

Američki portal “Politiko” objavio je tekst u kojem je izložio “selektivnost” administracije predsednika SAD Donalda Trampa i šefa Stejt departmenta Majka Pompea po pitanju kritikovanju zemalja zbog kršenja ljudskih prava.

Navodi se da je Pompeo oštro osudio Kinu na 30. godišnjicu gušenja antivladinih demonstracija na trgu Tjenanmen, koji ovaj sajt naziva masakrom, a takođe je i pozvao Peking da zaustavi represiju koju, po njegovoj tvrdnji, kineske vlasti sprovode nad muslimanskim Ujgurima i drugim grupama.

Podseća se da je Pompeo tokom svog dosadašnjeg mandata na funkciji američkog državnog sekretara konstantno isticao kršenja ljudskih prava u Kini, što je bio samo deo iz gomile kritika koje je upućivao Pekingu, pored onih koje su se ticale militarizacije Južnog kineskog mora i Arktika, trgovinskih praksi kineskih vlasti, kao i korišćenja uređaja za masovni nadzor.

Navodi se da je Trampova administracija u celini promovisala verske slobode u inostranstvu kao svoj glavni prioritet, što je bio potez koji je oduševio njegovu evangelističku bazu u SAD.

Portal ocenjuje da Pompeova izjava o Kini ipak pokazuje i koliko predsednička administracija ume da bude selektivna kada “proziva” nekoga zbog kršenja ljudskih prava.

Navodi se da je u neobično velikoj meri u u odnosu na prethodne, ova administracija preferirala da ističe kršenja ljudskih prava u zemljama koje smatra protivnicima Vašingtona, poput Irana, istovremeno izbagavajući razgovor o sličnim kršenjima ljudskih prava koja čine američki saveznici, kao što je Saudijska Arabija.

Podseća se takođe da predsednik SAD Tramp lično često izbegava da uopšte i pominje ljudska prava, pa tako, na primer, u javnosti ništa nije rekao 2017. kada su vršena masovna ubistva i prisilna raseljavanja Rohindža muslimana u Mjanmaru, za šta politico.com navodi da je zločin za koji pojedini analitičari ocenjuju da je na nivou genocida.

Portal navodi da je Tramp takođe umanjio intenzivne kritike na račun severnokorejskog lidera Kim Džong Una i njegovih mnogobrojnih kršenja ljudskih prava, pošto su se njihov dvojica upustila u razgovore o nuklearnim pitanjima, pa je tako Kim od “diktatora” postao “pametan” i “zabavan tip” koji “voli ljude”.

Kina je danas optužila američkog državnog sekretara Pompea da je “klevetao” unutrašnju i spoljnu politiku zvaničnog Pekinga saopštenjem u kom je kritikovao reakciju vlasti na proteste na trgu Tjananmen 1989. godine.

AP je preneo reči portparola kineske vlade koji je poručio da Pompeovo saopštenje predstavlja mešanje u unutrašnje poslove Kine, da vređa kineski narod i krši međunarodno pravo.

U saopštenju je Pompeo pozdravio demonstrante koji su na današnji dan pre 30 godina počeli demonstracije na Tjananmenu, koje su kineske vlasti ugušile.

Pompeo je zatražio od kineskih vlasti da u potpunosti obelodane koliko ljudi je ubijeno tokom intervencije na centralnom trgu Pekinga.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here