EPA/Gavril Grigorov
Vladimir Putin

Predsednik Rusije Vladimir Putin pomilovao dvojicu osuđenih kanibala jer su se borili u ratu u Ukrajini, objavio je danas Politiko pozivajući se na ruske medije.

List navodi da su, prema informacijama nekoliko ruskih medija, pomilovana dvojica osuđenih ubica Denis Gorin i Nikolaj Ogolobijak, koji su jeli meso svojih žrtava.

Poltiko napominje da, “prema tradiciji pokojnog vođe grupe Vagner Jevgenija Prigožina, Kremlj koristi osuđene zločince svih vrsta kao vojnike i spreman je da pomiluje sve one koji se bore u ratu protiv Ukrajine kao ’heroje specijalne vojne operacije’”.

Ovaj medij prenosi da je ruski ogranak Radija Slobodna Evropa pod nazivom Sibir Rili izvestio kako je “kanibal sa Sahalina Denis Gorin sada slobodan čovek, iako je najpre 2003. godine ubio jednu osobu, a potom pušten 2010. godine, da bi kasnije usmrtio još najmanje tri osobe, zbog čega je ponovo uhapšen 2012. godine i osuđen na 22 godine zatvora”.

Tužioci su rekli da je Gorin jeo meso jedne od svojih žrtava, kao i da se nalazi se na lečenju u bolnici u Južno-Sahalinsku, a nedavno je na internetu postavio fotografije u vojnoj uniformi sa oznakom Z, simbolom ruskog rata u Ukrajini, izvestio je Politiko.

List navodi da je još jedan pomilovani zločinac, Nikolaj Ogolobijak, bivši član satanističke grupe, 2008. godine ubio dve mlade žene, a zatim s prijateljima skuvao i jeo neke od njihovih organa.

Dodaje se da se, nakon što je poslat da se bori za Rusiju u Ukrajini, vratio iz rata 2. novembra, pa je pomilovan zbog ratnih zasluga, iako je trebalo da bude u zatvoru do 2030. godine.

Politiko ističe da je, “kao i mnogi drugi ruski osuđeni zločinci, Ogolobijak služio u Oluji Z, ruskom bataljonu sastavljenom od kriminalaca”, koji je pored ostalog nedavno ratovao u blizini Avdijevke, jedne od najžešćih tačaka rusko-ukrajinskog sukoba.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here