EPA/Toms Kalnins

SAD su ubrzale isporuku unapređenih nuklearnih bombi B61-12 u NATO baze u Evropi, navodi se u američkoj diplomatskoj depeši, piše Politiko.

Radi se o nevođenim, gravitacionim nuklearnim bombama B61-12, koje se izbacuju iz aviona, a koje su u Evropu trebale da stignu sledećeg proleća, ali će biti isporučene u decembru, navodi američki list.

Ovaj potez, koji uključuje zamenu starijeg oružja novijom verzijom u različitim skladištima u Evropi povučen je usred pojačanih tenzija zbog pretnji Rusije da će upotrebiti nuklearno oružje u Ukrajini i rastuće zabrinutosti da Zapad treba da učini više da odvrati Moskvu od takve odluke, ocenjuje list.

O unapređenju programa B61 se godinama otvoreno govori u dokumentima i izjavama zvaničnika Pentagona.

Portparol Pentagona general Patrik Rajder nije želeo da otkrije detalje o američkom nuklearnom oružju, ali je istakao da je unapređivanje nuklearnog arsenala “deo dugoročnog plana i napora za modernizaciju”.

Nuklearna bomba B61 razvijena je šezdesetih godina 20. veka, dok je unapređena verzija dobila sisteme koji omogućavaju veću preciznost, a mogu da ih nose avioni kao što su bombarderi B-2, B-21, ali i avioni F-15, F-16, F-35, “tornado”…

Odluka o ubrzanju isporuke unapređenog oružja iznenađenje je za mnoge analitičare, a objavljena je u trenutku kada su i NATO i Rusija izvodile vežbe nuklearnih strateških snaga, navodi Politiko.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here