EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
Pregovori delegacija NATO-a, SAD i Rusije

Sjedinjene Američke Države i NATO nameravaju da osujete pregovore sa Rusijom o bezbednosnim garancijama kako bi izazvali rat Moskve i Kijeva, piše list „Misl Polska“.

Autor članka postavlja pitanje ima li smisla da Rusija nastavi da se sastaje sa predstavnicima Zapada s obzirom na njihov stav.

“Smatram da od pregovora neće biti ništa, jer SAD i njihova kreatura NATO očigledno teže eskalaciji sukoba”, navodi se u tekstu.

Kako je precizirano, Vašington nastoji da uvuče Moskvu u rat u kome sam ne namerava da učestvuje.

“Rukovodstvo SAD ne želi nuklearni rat, jer u njemu ne bi bilo pobednika. Njima je potreban rat u Ukrajini i pokušavaju da u njega uvuku Rusiju”, smatra autor članka.

Takođe ne isključuje mogućnost da će u slučaju hipotetičkih vojnih operacija u rat biti uvučeni Poljaci i primećuje cinizam pokušaja da se bliski narodi zavade.

“Đavolski plan predviđa stvaranje situacije u kojoj će se predstavnici ruskog i ukrajinskog naroda, koji imaju zajedničke verske, kulturne i u velikoj meri etničke korene, međusobno ubijati u sukobu”, navodi se u članku.

U Briselu je 12.januara održan sastanak Saveta Rusija-NATO, dok su rusko-američki pregovori o bezbednosnim garancijama održani 9-10. januara u Ženevi.

Povod za razgovore bio je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

4 COMMENTS

  1. Poljaci neka kazu zasto su podigli ustanak u Varsavi dugo posle gubitka rata. I zasto su cekali da im Rusi priteknu u pomoc – a bili su tu i posmatrali razvoj situacije. Citavo vreme su saradjivali su sa Hitlerom i bili mu zahvalni sto je trebio Jevreje. I ko je iz zahvalnosti za pomoc, postavio poljskog papu u Vatikan. Ovaj se tek posle rata posvetio religiji. Pre je bio hemijski tehnicar – specijalista za pravljenja gasa.

  2. Ima li tu neki kriterijum, koliko glup treba da bude komentar da biste ga objavili? Jedino je stvarno ono da je u Poljskoj ogroman antisemitizam, i posle Hitlerovog sloma. A sad su branitelji Rusije?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here