pixabay.com

Varšava se obratila Vašingtonu da joj pomogne nakon što je Berlin odbio zahtev da plati Poljskoj reparaciju za pričinjenu štetu tokom Drugog svetskog rata.

Poljski zvaničnici pozvali su administraciju u Vašingtonu da izvrši pritisak na Nemačku da isplati 1,39 biliona dolara reparacije za ratnu štetu pričinjenu tokom Drugog svetskog rata.

Govoreći na konferenciji za novinare zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Arkadijuš Mularčik izjavio je da je apel Kongresu SAD naredni korak u “internacionalizaciji” poljskih zahteva za isplatu ratnu odštetu od Berlina.

– Verujemo da su SAD zemlja koja danas određuje globalni poredak, ključna zemlja kada je u pitanju poštovanje međunarodnog poretka, ljudskih prava, vladavine prava i međunarodne pravde – rekao je Mularčik.

On je izrazio nadu da će Komitet američkog Kongresa, kao i nekoliko pojedinačnih senatora i kongresmena, pomoći Varšavi u “pitanju zahteva Poljske za kompenzaciju štete pričinjene tokom Drugog svetskog rata”.

– Želim da istaknem da Nemačka do danas nije nadoknadila Poljskoj ratne gubitke. Takođe, građani Poljske nisu dobili odgovarajuću odštetu od nemačke države – rekao je Mularčik i optužio Berlin za dvostruke standarde i nepoštovanje prema poljskoj državi.

Varšava se zvanično obratila Berlinu povodom reparacija početkom oktobra. Nemačka je odbacila te tvrdnje, tvrdeći da je pitanje ratne odštete odavno rešeno ugovorima potpisanim 1953. i 1990. godine i da Berlin to pitanje smatra “zatvorenim”.

4 COMMENTS

  1. Neka ti poljaci napuste EU. i neka idu sa Rusijom, i neka traze od HITLERA odstetu, on je bio tada Vodja

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here