Poljska bi da proda oružje Ukrajini?

0

Na sastanku dvojice predsednika nije bilo govora o naoružanju: Petro Porošenko i Bronjislav Komorovski
 

Komorovski je u ponedeljak uveče televiziji TVN24 kazao da na samitu NATO 4. i 5. septembra nije bilo odluke da članice naoružaju Ukrajinu. Naglasio je da predsednik Ukrajine Petro Porošenko nije ni pokrenuo tu temu na sastanku s njim.

 

"Ukrajina može da računa na političku podršku i podršku promenama koje bi trebalo da rezultiraju boljim funkcionisanjem države, uključujuću u to i armiju", kazao je Komorovski.

 

Ministar Šemonjak je kazao da "od jula više nije na snazi embargo na isporuke oružja Ukrajini i nema nikakvih prepreka da kupuje oružje u Poljskoj ili drugim zemljama".

 

"Ukoliko Ukrajina izrazi takvu spremnost, naša vojna industrija je sigurno spremna da realizuje takvu narudžbinu. To ipak nije tako jednostavno, zato što se takvi ugovori ne sklapaju za nekoliko dana", kazao je ministar odbrane Poljske.

 

"Ukrajinci veoma dobro znaju šta proizvodimo i nudimo. Moraju da razmisle šta im je potrebno i za šta imaju para, i sigurno o tome možemo da razgovaramo", rekao je poljski ministar.

 

Predsednik Komorovski je pohvalio ukrajinskog predsednika Petra Porošenka zbog toga što, kako je kazao televizji TVN24, nije podlegao pritisku zapadnih zemalja koje su htele da se što pre dogovori prekid vatre, već je doneo odluku o kontraofanzivi u želji da proruske aktiviste najpre potisne što dalje, ka granici sa Rusijom.

 

"Ukoliko Ukrajini pođe za rukom da odbrani svoju nezavisnost, rusko društvo će možda takođe pomisliti da je bolje da krene putem saradnje sa Evropom, da je bolje da odabere modernizaciju nego imperijalizam", smatra Komorovski.

 

Predsednik Poljske je rekao da je "Ukrajina ključ za budućnost Poljske i za budućnost Rusije. Uloga ostalih zemalja jeste to da Rusija uvidi da će za to što radi, platiti cenu i to ne samo u vidu mrtvih vojnika", kazao je Komorovski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here