Poljska: Na pilota nije vršen pritisak

0

Poljski državni tužilac Andžej Seremet negira spekulacije o pritiscima na pilota

"Na sadašnjem nivou istrage, ne postoji takva informacija", rekao je Seremet na konferenciji za novinare.

U nekim medijima prethodno su se pojavile spekulacije da je sam Kačinjski tražio od pilota aviona da letilicu spusti neposredno pre udesa, preneo je Rojters.

Kontrola leta obavestila je posadu aviona da sletanje nije bezbedno zbog lošeg vremena.

Predsednik Poljske Kačinjski (60) i još 96 ljudi, među kojima su njegova supruga i veliki broj poljskih zvaničnika, poginuli su u avionskoj nesreći koja se u subotu ujutro dogodila kod Smolenska, na zapadu Rusije.

Vršilac dužnosti predsednika Poljske Bronislav Komorovski saopštio je danas da će preispitati procedure koje se odnose na putovanja visokih vojnih zvaničnika posle nesreće kod Smolenska.

"Prvi zadatak koji ću postaviti novom šefu Službe za nacionalnu bezbednost (BBN) je preispitivanje procedura vezanih za putovanja visokih vojnih zvaničnika", rekao je Komorovski.

Avion, u kome je bilo 88 članova poljske državne delegacije, koja je putovala na komemoraciju povodom 70. godišnjice masakra u Katinskoj šumi, kada su sovjetske snage u vreme Drugog svetskog rata ubile više hiljada Poljaka, srušio se prilikom sletanja po maglovitom vremenu na dva kilometra od aerodroma kod Smolenska.

U letilici su bili predsednikova supruga Marija, guverner Centralne banke Poljske Slavomir Skžipek, načelnik Generalštaba Frančišek Gagor, zamenik šefa diplomatije Andžej Kremer, šef BBN-a i drugi visoki funkcioneri i članovi porodica Poljaka ubijenih u Katinskoj šumi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here