EPA-EFE
NATO vojnici

Poljski list „Tigodnik TVP“ objavio je članak o belorusko-ruskim strateškim vojnim vežbama „Zapad 2021“, u kome se konstatuje da je neophodno da se s Moskvom razgovara „na jeziku sile“.

Autor članka ističe da predstojeći vojni manevri „izazivaju uznemirenost“.
„Eksperti su uvereni da cilj vežbi nije samo uvežbavanje vojnih dejstava. Rusi teže ka tome da se zemlje našeg regiona osete ugroženima, a Severnoatlantska alijansa je smanjila aktivnost na svom istočnom krilu. Međutim, u kontekstu postupaka Kremlja i Minska, NATO bi trebalo da poveća aktivnost u tom regionu, jer Moskva razume samo jezik sile“, poručuje on.

Velike strateške vojne vežbe „Zapad 2021“ održaće se od 10. do 16. septembra na devet poligona u Rusiji i pet u Belorusiji. U vežbama će učestvovati oko 200.000 ljudi, preko 80 aviona i helikoptera, do 760 jedinica vojne tehnike, kao i do 15 brodova.

Skoro 13.000 ljudi, preko 30 aviona i helikoptera, do 350 jedinica vojne tehnike biće uključeno u vežbe u Belorusiji. Kako je najavljivano, pored Rusa u vežbama će učestvovati snage iz devet zemalja – Jermenije, Belorusije, Indije, Kazahstana, Kirgizije, Mongolije, Srbije, Tadžikistana i Šri Lanke.

Posmatrači će biti predstavnici vojske Vijetnama, Kine, Mijanmara, Pakistana i Uzbekistana.
Podsetimo, poslednjih godina Moskva ukazuje na neviđenu aktivnost NATO-a kod svojih zapadnih granica i više puta je izražavanja zabrinutost zbog povećanja snaga Alijanse u Evropi. Zvanična Moskva je više puta saopštavala da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here