EPA/Alexander Kazakov
Vladimir Putin

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski ocenio je da će Rusija pokušati da testira garancije koje daje kolektivna odbrana članica NATO i da kad ruski zvaničnici svaki čas prete Poljskoj da će je napasti on mora te pretnje da uzima ozbiljno.

– Ako Putin preti, ako preti bivši predsednik Medvedev onda nažalost ja moram da poverujem tim pretnjama. Moramo da se pripremimo za to da će Rusija pokušati da testira garancije bezbednosti u NATO – kazao je Šikorski dopisniku poljske televizije TVN24 u SAD.

Prethodno je u petak na sednici Saveta bezbednosti poljski ministar spoljnih poslova neuobičajeno iznenada odustao od pripremljenog govora i obratio se direktno ruskom ambasadoru u OUN Vasiliju Nebenzji da tačku po tačku demantuje njegove optužbe na račun Zapada i Poljske.

– Nebenzja priča da smo zatočenici rusofobije, ali fobija znači iracionalni strah. Dok nama skoro svakodnevno od bivšeg predsednika Rusije i Putinovih propagandista stižu pretnje nuklearnim uništenjem. Tvrdim da to nije iracionalno – rekao je u Ujedinjenim nacijama Šikorski.

Poljski ministar spoljnih poslova ispravio je takodje istorijske detalje iz optužbi ruskog ambasadora da je Poljska u Drugom svetskom ratu napala Rusiju koja se uvek samo branila.

– O čemu on priča? Sovjetski Savez je zajedno sa nacističkom Nemačkom napao Poljsku 17. septembra 1939. godine. Čak su zajedno posle organizovali trijumfalnu paradu. Kaže Rusija je uvek ratovala samo protiv agresije. Šta je radila sovjetska vojska kraj Varšave 1920. godine? Da li su to bili na kartografskoj ekspediciji? – pitao je ruskog ambasadora Šikorski.

Šef poljske diplomatije odbio je takođe optužbe na račun Ukrajine da je klijent Zapada i da njome vladaju nacisti.

– U stvari Kijev se bori da bude nezavisan. On ih naziva nacistima. Pa dobro, predsednik je Jevrejin, ministar odbrane musliman i nemaju političke zatvorenike. On kaže da se Ukrajina davi u korupciji. Pa dobro, Aleksej Navaljni je dokumentovao kako je čista i puna poštenja njegova zemlja – rekao je Šikorski.

Danas je u intervjuu poljskom javnom tv servisu TVP Šikorski priznao da je trenutno stanje na frontu u pat poziciji ali da veruje da će novi paket pomoći od 65 milijardi dolara kada ga SAD odobre dovesti do preokreta i dati Ukrajini krila.

Šikorski je dodao da ako se generalno procene te dve ratne godine Ukrajina je ipak ostvarila neočekivani uspeh.

– Da smo razgovarali na dan kad je počela ruska invazija izgledao bih kao optimista da sam rekao da Rusi neće uspeti da osvoje Kijev, da će Ukrajinci preći u kontraofanzivu i vratiti polovinu okupiranih teritorija, da će prognati rusku flotu iz polovine Crnog mora i da će Zapad požuriti da da ogromnu pomoć – rekao je Šikorski.

4 COMMENTS

 1. Те претње нигдје не постоје
  То је ваша пропаганда
  На основу које узимате новац и оружије од ЕУ и америке .
  То је начин свих балтичких земаља које протјерују грађане својих држава који су руског поријекла.
  Треба ли о томе ћутати још гласније.
  То запад подржава
  Баш и као азов у украјини

  https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1134173/rat-ukrajini-najnovije-vesti-rusija-ukrajina-rat

 2. Nemamo “video dokaze” pa svako gleda istoriju iz svoga ugla i priča onu priču koja paše njima ili njihovim mentorima.Bili u pravu jedni ili drugi, svejedno, ne ponovilo im se!

 3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

 4. Kod vernika čovek mora da pazi šta priča,i ako nije stvarnost
  on to svaća kao ozbilljno.
  poljaci su inače vernici,i ne može mu se nešto objasniti
  da nešto nije istina i nemoguće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here