EPA/SERGEI ILNITSKY
Gasprom

Poljski Apelacioni sud je pravosnažno poništio odluku predsednika Kancelarije za zaštitu konkurencije i potrošača da izrekne kaznu od preko 29 milijardi zlota ruskom Gaspromu i njegovim partnerima koji su gradili gasovod Severni tok 2, objavio je danas poljski poslovni portal Puls biznisa.

Kako piše ovaj portal, Apelacioni sud Poljske je odbio tužbu predsednika Kancelarije za zaštitu konkurencije i potrošača Tomaša Hrostnog na presudu prvostepenog suda u korist Gasproma.

Puls biznisa navodi da ceo slučaj traje već osam godina i započeo je 2015. kada su Gasprom i njegovih pet partnera podneli zahtev za osnivanje zajedničkog preduzeća odgovornog za izgradnju i rad gasovoda Severni tok 2, prenosi portal money.pl.

Kancelarija za zaštitu konkurencije i potrošača je 2016. godine iznela primedbe na ovo udruživanje pošto je utvrdila da to može da ograniči konkurenciju.

Gasprom i njegovih pet izvođača – Endži enerdži, Uniper, OMV, Šel i Vinteršal – su povukli zahtev za spajanje, ali ove kompanije su ubrzo nakon toga potpisale ugovor o finansiranju gasovoda.

Kancelarija je pokrenula postupak protiv ovih firmi, a njen predsednik Tomaš Hrostni je 2020. godine izrekao kaznu od 29 milijardi poljskih zlota za Gasprom, dok su ostali izvođači kažnjeni sa ukupno 234 miliona zlota.

Kažnjeni se nisu složili sa odlukom i slučaj je predat Sudu za zaštitu konkurencije i potrošača (SOKiK).

Sudija je 2022. godine doneo presudu u korist Gasproma i njegovih partnera koji je sada potvrđen presudom Apelacionog suda, tako da kompanije ne moraju ništa da plate poljskoj državi.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here