pixabay.com

Stopa neuhranjenosti u Avganistanu je rekordno visoka, a polovina zemlje suočava se sa teškom glađu tokom cele godine, izjavio je danas portparol Svetskog programa Ujedinjenih nacija za hranu Filip Kropf.

– Polovina Avganistana trpi ozbiljnu glad tokom cele godine, bez obzira na godišnje doba, a stopa neuhranjenosti je rekordno visoka za Avganistan – rekao je Kropf.

Siromaštvo i glad pogodili su milione ljudi u Avganistanu kada su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. nakon što je strana pomoć prestala gotovo preko noći, piše AP.

Sankcije liderima talibana, obustavljeni transferi između banaka i zamrznute milijarde finansijskih rezervi Avganistana ograničili su pristup međunarodnim institucijama i novcu iz inostranstva od kog je ekonomija zemlje zavisila pre povlačenja američkih i NATO snaga.

– Sedam miliona dece (mlađe od pet godina) i majki su neuhranjeni u zemlji od 40 miliona stanovnika – rekao je Kropf.

Avganistanci ne umiru od gladi, dodao je, ali nemaju više resursa da spreče humanitarnu krizu.

Humanitarne organizacije pomažu Avganistanima kada je reč o hrani, obrazovanju i zdravstvu, ali i grejanju, novcu za gorivo i toplu odeću.

Međutim, na distribuciju je ozbiljno uticala zabrana ženama u Avganistanu da rade u državnim i međunarodnim nevladinim organizacijama.

– Zabrana je došla u najgorem mogućem trenutku. Porodice i zajednice ne znaju odakle im dolazi sledeći obrok – istakao je Kropf.

Svetski program za hranu povećao je dostavu uoči zime, međutim rad im otežava to što je 19 partnerskih nevladinih organizacija prestalo sa radom u zemlji zbog zabrane talibana.

Nakon odluke o zabrani donete 24. decembra minule godine, rad je obustavilo i 115 od 437 mobilnih zdravstvenih klinika, što pogađa 82.000 dece, trudnica i dojilja.

Pauzirani su i programi koji dostavljaju hranu školama za užine, što utiče na 616.000 đaka.

Lokalni lekari tvrde da se broj pacijenata u poslednje vreme povećao i da u nedostatku hrane i lekova i manja bolest može da se pretvori u veliki problem.

Zamenica generalnog sekretara UN Amina Mohamed izjavila je juče da je koristila “sva sredstva” tokom sastanaka sa predstavnicima talibana u Avganistanu kako bi pokušala da preokrene njihovu odluku i pozvala muslimanske zemlje da pomognu talibanima da pređu iz “13. veka na 21. vek”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here