Pomaže i vlada Baden-Virtemberga

0

Iz Štutgarta put otadžbine krenuo je još jedan kamion pomoći sa lekovima koji je darivala bolnica Marienhospital
 

Generalni konzul Republike Srbije Božidar Vučurević je za "Vesti" izjavio da je imao vrlo uspešan razgovor sa ministrom za evropska i međunarodna pitanja u vladi Baden-Virtembergu dr. Peterom Fridrihom.

 

Ministar Fridrih je istakao da je vlada BV spremna da pomogne Srbiju i da će se založiti da pomoć stigne čim stigne dopis Vlade RS njihovoj vladi a i preko saradnje koja postoji u okviru Dunavske strategije. On je predložio da se uspostavi saradnja sa decom iz poplavljenog područja sa budućim drugarima u Nemačkoj i da oni borave 15 dana u Nemačkoj.

Konzul Vučurević se još jednom zahvalio svim našim građanima ali i drugima koji se javljaju i novčano uplaćuju priloge za Srbiju. On je dodao da je i Fond za dijasporu za sada za Srbiju dao 100.000 evra na čemu se veoma srdačno zahvaljuju.

Šefa Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu Miću Ćetkovića primila je u kabinetu premijera Vinfrida Krečmana gospođa Najd i prenela Ćetkoviću da je potrebno da Vlada RS uputi dopis sa stvarima šta je kom gradu potrebno i da će Baden-Virtemberg poslati pomoć. Inače šefu Predstavništva RS se javljaju mnogi građani širom Nemačke sa željom da pomognu. Među njima je i Drago Klječanin iz Hajlbrona koji je ponudio predstavništvu 23 tone brašna za svoj narod.

 

– Od srca se zahvaljujemo svima na dosadašnjom pomoći – istakao je Mića Ćetković.
 

Na poklon 40 vodenih pumpi

– Baš juče je Srpski kulturni centar iz Švebiš-Gminda, od firme Gardena iz Ulma, dobio na poklon kao donaciju 40 pumpi za izbacivanje vode, koje ćemo u najkraćem mogućem roku proslediti do poplavljenih u Šamcu gde su više nego neophodne ugroženom stanovništvu – ističe Milorad Jancer.

I Grad Švebiš-Gmind nerednog vikenda organizuje akciju skupljanja pomoći za grad Šamac u Republici Srpskoj, u centru grada, na Njoćenmarktu (ispred "Loesenbrunnen"). Priloge građana će lično skupljati gradonačelnik Švebiš-Gminda Rihard Arnold.

 

Dan kasnije, dakle u nedelju, u 11.30 sati, gradonačelnik će zajedno sa ostalim članovima gradske uprave ispred bine kod Sparkaše u Vecgau prikupljati pomoć, a u 15.30, takođe u Vecgau, na bini ispred gradskog parka predstaviće će igrači društva Njegoš-Tesla. Od svake prodate karte po jedan evro će biti izdvojen za građane Šamca.

 

Inače novine grada Švebiš-Gminda u su u više navrata pisale o katastrofi koju je zadesila Srbiju i Republiku Srpsku a glavni pokretač tih tekstova bio je Milorad Jancer koji se nalaze u Savetu stranaca grada Švebiš-Gminda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here