“Pomaži zavičaju, ali se ne vraćaj!”

0

U Beču se lakše živi i više radi:Dragica i Kama Živković
 

 

U Austriji im je ostala čitava familija. Tamo su i njihova ćerka Irena, koja živi sa suprugom Zvonkom Miljkovićem i sinovima Ivanom i Stefanom, kao i mlađa ćerka Tanja, koja živi sa suprugom Sašom Vasiljevićem i sinovima Filipom i Lukom. Svi rade u privatnim firmama.

– Pokajao sam se što sam se vratio. Doduše, lepše bi bilo da smo svi u našoj zemlji, ali zarade u Srbiji ne mogu da se uporede sa onima u Beču. U stvari, možda bi najbolje bilo da smo svi u Austriji. Bolje je bilo i da smo ušteđevinu uložili u Beču, a ne u zavičaju – navodi Kama za "Vesti".

Njegova supruga Dragica takođe kaže da se pokajala što se vratila u Srbiju, naročito zbog toga što njihovi potomci sve ređe dolaze u zavičaj. Što se tiče posla, ona smatra da za onoga ko hoće da radi posla uvek ima, ali misli da Srbi ne vole da rade, pa da zbog toga i ne zarađuju kao u inostranstvu.

 

Štrika nošnje i poklanja

Dragica i Kama u Despotovcu imaju prodavnicu začina, raznih trava, likera, vinskog sirćeta i čajeva. Dok Dragica u Lisinama preko leta sakuplja bilje za te proizvode, zimi plete i štrika delove narodne nošnje, kape, čarape, šalove, stolnjake, a pravi i lutke razne veličine.
– Slabo se prodaje. Da živimo u nekom većem gradu, verovatno bi bolje išlo. Mada nama nije toliko ni do novca. Više poklanjam svoje rukotvorine i provodim vreme radeći nešto jer ne mogu da sedim besposlena. Često posećujem razne manifestacije na kojima prodajem te sitnice, ali narod više nema para. Gleda, kaže da mu se dopada, ali retko ko nešto i kupi – dodaje Dragica za naš list.

– Deca nas sada pitaju zašto nismo tamo napravili jednu kuću da unučići ne plaćaju stanove. Doduše, mi smo u Beču kupili stan u srećna vremena kada je on koštao 40.000 šilinga. U njemu sada živi Tanja sa svojom porodicom – kaže Dragica.
Živkovići su mnogo novca dali i za uređenje sela i svim gastarbajterima savetuju da pomažu zavičaju. Oni su najviš donirali za seosku crkvu, čiji je oltar urađen isključivo od njihove devizne ušteđevine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here