Pomeren termin Savezne folklorijade

0

 

Bilo je žustre rasprave: Učesnici sastanka

 

 

Promena termina bila je glavna tačka sastanka kojem su prisustvovali predstavnici 15 klubova sa severa i juga Nemačke i uprava Saveza. Pomeranje termina dovelo je u pitanje učešće više društava sa juga Nemačke, a najviše klubova "Karađorđević" iz Rojtlingena i "Sloga" iz Manhajma.

 

Uvređeni

Predsednik Saveza je istakao da će se tokom kvalifikacione folklorijade javno zahvaliti društvu "Karađorđević" na saradnji i pomoći i društvu "Srbija" iz Dormtunda, što je izostalo, zbog čega su se članovi "Karađorđevića" po završetku smotre jako uvredili.

Dragan Ivašković, predsednik "Srbije" iz Dortmunda, domaćina smotre koja će se održati u Helene-Lange-Gdžmnasium (Am Hombruchsfeld 55a) naveo je da im je hala koju su rezervisali za 17. april otkazana pre nešto više od mesec dana (taj slučaj su dali advokatu). Drugu, koja je bila slobodna tog datuma morali su da odbiju zbog cene.

– Dobili smo ponudu da halu iznajmimo za 7.500 evra, što je za naše društvo neizdrživo. Na tu cenu treba dodati postavku bine, tako bi na na kraju morali da platimo oko 10.000 evra. Ja svoje društvo neću i ne smem da izlažem tolikom trošku – naglasio je Ivašković.

 

Za njegovo obrazloženje prisutni su delimično imali razumevanja, istakavši da je prilikom podnošenja kandidature "Srbija" imala tri ponude, kao i da je poziv Saveza za finalnu smotru stigao za 17. april. Prisutni su pitali zbog čega to odmah nije saopšteno članovima Saveza, nego mesec dana kasnije. Milorad Jancer, sekretar Saveza potvrdio je da je dobio obaveštenje od Ivaškovića, ali i da mu je rekao da se obrati predsedniku Saveza Mići Ćetkoviću, koji je u to vreme bio u Republici Srpskoj zbog poslovnih obaveza.

 

Neće u Brčko bez takmičenja

 

Predsednik Ćetković je obećao da se "založiti" da "Karđorđević" ode na Evropsku smotru bez obzira da li će se pojaviti u Dortmundu. Daliborka Bogojević, se nije saglasila sa tim da njihova deca bez završne smotre idu u Brčko, uz komentar "kakvo je to takmičenje kada znaš da odmah možeš da dođeš do finala".

– To nije fer ni prema ostalim ansamblima – rekla je ona.
Ćetković i Jancer su istakli da su oni do sada imali već takav jedan presedan sa društvom "Sloga" iz Manhajma.

Predstavnici društva "Karađorđević" iz Rojtlingena su stavili do znanja, da oni ne mogu da budu kompletni u Dortmundu, ako se termin pomeri. Ćetković je pitao da li bi "Karađorđević" pristao da 17. aprila bude domaćin Savezne nemačke smotre (pošto je sala u Trosingenu, tog dana slobodna), a da svoju kandidaturu za narednu godinu ustupe "Srbiji" iz Dortmunda.

Daliborka Bogojević, predsednik "Karađorđevića" izjavila je da bi njeno društvo teoretski moglo da bude domaćin 17. aprila u Trosingenu, ali da to ona odbija, jer bi zbog velike greške, koju je napravila "Srbija" iz Dormunda, krivicu snosio "Karađorđević".

– Bilo bi posle da smo im mi oteli folklorijadu i ja neću da dozvolim da zbog društva koje nije moglo da ispoštuje svoj termin i obavezu, druga društva sa severa sikte na nas, da smatraju našu decu krivom i da im zvižde dok igraju.

 

Dragan Ivašković, Mićo Ćetković i Dragana Popović

Na ovaj Ćetkovićev predlog oštro su reagovali i Ivašković i Dragana Popović iz društva "Srbija" Noje Izenburg.

 

Ivašković je rekao da društva sa severa Nemačke u tom slučaju neće učestvovati na Saveznoj smotri i dodao da će njegov klub, dok je on predsednik istupiti iz Saveza ako im se oduzme folklorijada. Dragana Popović je rekla da su mnoga društva sa severa već kupila karte i da bi zbog toga bila dovedena u neugodan položaj.

Društvo "Sloga" iz Manhajma, po rečima Dragana Jovičića 24. aprila ima svadbu kod jednog člana društva. Jovičić je rekao da će se naknadno oglasiti i saopštiti odluku svog kluba.

 

Složni oko Srebrenice

U jednoj stvari učesnici sastanka su bili složni: Savez će poslati protesna pisma predsedniku Srbije i Skupštini Srbije zbog najavljenog teksta Rezolucije o Srebrenici, koja treba krajem meseca da se nađe pred poslanicima. Savez će tražiti da događaji u Srebrenici bude tretirani na način kako je to uradila Skupština Republike Srpske i kako misli većina naroda u Srbiji i Republici Srpskoj.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here