Tanjug/AP

Tokom vakcinacije đaka u osnovnoj školi u salcburškom Tenengauu došlo je do mešanja vakcina, pa je 33 mališana dobilo pogrešne vakcine.

Umesto četvorostruke vakcine za zaštitu od dečje paralize, difterije, tetanusa i velikog kašlja, đacima je data vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV). Tu vakcinu primilo je 33 dece drugog razreda osnovne škole.

“Roditelji su odmah obavešteni o grešci i dat je sveobuhvatan lekarski savet kako dalje”, saopštile su pokrajinske vladi.

Vakcina protiv HPV-a (Gardasil9) se preporučuje tek za decu stariju od devet godina, tako da je ona u ovom slučaju primenjena dve godine ranije, što nije dozvoljeno.

Pokrajinska sekretarka za zdravstvo Petra Gruber Juhas kazala je da prema mišljenju lekara nema dokaza da postoji povećan zdravstveni rizik za mališane. Međutim, za zaštitni efekat potrebna je druga vakcinacija protiv HPV.

Gruber Juhas je izrazila žaljenje istakavši da se radi o izolovanom slučaju, dodajući da obično zbog standardizovanog procesa mešanje vakcina gotovo nije moguće. Međutim, u ovoj školi do greške je došlo jer je škola planirala u isto vreme da vakciniše i stariju školsku decu protiv HPV.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here