EPA-EFE/Neil Hall
Ben Volas

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas rekao je da Srbija zaslužuje punu pažnju i podršku Londona i da zaslužuje mesto za počasnim stolom.

On je dodao da će Velika Britanija pomoći da se Srbija oslobodi “malignog ruskog uticaja i manipulacija”.

Volas je to izjavio za britanski “Telegraf”, uz tvrdnju da je u Beogradu potpisan ugovor o suprotstavljanju “malignom ruskom uticaju”, ne precizirajući takvu odredbu u sporazumu.

Britanski ministar odbrane ove nedelje je boravio u Beogradu i sreo se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem.

Stefanović je tada ocenio da su dve strane potpisale Aranžman o unapredenju saradnje u oblasti odbrane i „izrazile spremnost i opredeljenje za nastavak intenzivne bilateralne saradnje izmedu dva ministarstva i dve vojske”.

Volas je u intervjuu datom za britanski “Telegraf” tokom posete u Beogradu izjavio da je britanski bezbednosni interes da bude uključen u postjugoslovenski razvoj situacije, dodavši da će Britanija pomoći Srbiji da se oslobodi ruskog “malignog uticaja i manipulacije”.

On je još rekao da Srbija “zaslužuje našu pažnju i podršku, jer želimo da nam se priključi za počasnim stolom”.

– U našem je interesu da pomognemo državama kao Srbiji da pruže otpor malignim aktivnostima i uticajima. U oblastima gde vidimo aktivnosti drugih nacija kojima se oslabljuju države ili se pokušava sa manipulacijom, onda je, naravno, u našem interesu da se suprotstavimo tome i da podržimo te zemlje – dodao je Volas.

On je rekao da Britaniji ne smeta što Beograd ima prijateljske odnose sa Moskvom, jer je “Srbija vojno neutralna”.

– Ne igramo igru Rusije koja uzima zemlje zdravo za gotovo i tera ih da biraju. Ne držimo evangelističke propovedi Srbiji šta treba da radi. Želimo maksimalnu sigurnost za narod Srbije, ali moramo da delimo teret i neki partneri će biti manje tradicionalni nego što mislite, uključujući i Srbiju – dodao je Volas.

9 COMMENTS

  1. BOGAMI MALE SU SANSE, ZAGLIBILI SU DO GUSE SAM IH DRAGI BOG MOZE SPASITI KAO STO SU SPASENI POLJACI CESI SLOVACI MADJARI I DRUGI U ISTOCNOM BLOKU.

  2. Ovo je diplomatski skandal jer probaju da naljute rusi kako srbija laze rusiju
    A u istu recenicu kaze taj isti diplomata ovo:On je rekao da Britaniji ne smeta što Beograd ima prijateljske odnose sa Moskvom, jer je “Srbija vojno neutralna”.

    Srbija mora da jasno pokaze da nine glupa i da trazi garancije izjava iz susreta
    Da ne igra pravlje igre na racun srpski interes srbija nesme da cuti i odmah da izjavi da je to nedopustljivo i laz

  3. Малигни утицај од 1999. на овим просторима је једино од запада колико сте бомби и којегеча бацили по Србији. Маните се ви Русије и пустите нас да живимо.

  4. daj odj..i i ti i tvoja pomoc…kroz vjekove ljui pamte pomoc vasih krvavih ruku, ostani ti u svom smrdljivom i ubudjalom londonu

  5. Cuj celavog nismo mi hrvati i njihova braca siptari sto se okrecu kako vetar duva (!) Fino vi sa njima se igrajte a nas na miru da pustite.

  6. Dakle mi moramo od najvecih srbomrzaca da cujemo kako nas nasi politicari lazu i varaju, pa ljudi oni nama rade iza ledja bre.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here