EPA/Fabio Frustaci
Državni sekretar SAD Majk Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pomeo izrazio je danas tokom susreta sa egipatskim predsednikom duboko nezadovoljstvo zbog slučaja Mustafe Kasema, američkog državljanina koji je preminuo u egipatskom zatvoru posle štrajka glađu.

Pompeo je sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem razgovarao u Berlinu, gde se održava konferencija o Libiji.

– Sastao sam se danas sa predsednikom Sisijem i ukazao na besmislenu i tragičnu smrt pritvorenog američkog državljanina Mustafe Kasema u Egiptu. Po pitanju Libije, saglasili smo se da je neophodno vratiti se političkom procesu uz posredovanje UN i prekidu vatre – objavio je Pompeo na Tviteru.

Kasem (54), trgovac auto-delovima sa Long Ajlenda u Njujorku koji je rođen u Egiptu, umro je u ponedeljak jer mu je otkazalo srce posle štrajka glađu. On je u Kairu bio u poseti porodici avgusta 2013. godine. Razmenjivao je novac u tržnom centru u blizini kairskog Trga Raba al-Adavia, kada ga je policija zaustavila i tražila da vidi njegova lična dokumenta.

Kada je pokazao američki pasoš, službenici su počeli da ga tuku i zatim su ga pritvorili, preneo je AP.

Pet godina su ga držali u zatvoru pre nego što je optužen.

Godine 2018. u masovnom suđenju 700 optuženih, koje su organizacije za ljudska prava osudile, Kasem je osuđen na 15 godina na osnovu spornog zakona o protestu.

Ubrzo po izricanju presude, Kasem je napisao pismo američkom predsedniku Donaldu Trampu tražeći njegovu pomoć.

“Molim se da imate plan za mene”, naveo je Kasem u pismu američkom predsedniku, dodajući da je dijabetičar i da će stupiti u štrajk glađu znajući da možda neće preživeti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here