Pomrli čekajući autoput

0

Aziz Turković

– Slušao sam ekspoze premijera Aleksandra Vučića i izjave koje je potom davao, oduševio sam se što je u prvi plan stavio izgradnju Koridora 11 i proboj trase preko Peštera. Vučić je rekao da će autoput u Boljare, odnosno na granicu Crne Gore, stići za četiri godine. Ne znam da li ću to doživeti, ali Vučiću verujem i siguran sam da će, uprkos nesreći koja je ovih dana zadesila Srbiju, realizovati planove – kaže Veran.

On autoput čeka pet decenija.

– Dolazili su geometri još šezdesetih godina prošlog veka, za vreme Tita, i nešto merili i crtali, prvo smo mislili da će ovuda proći barska pruga, a potom su nam rekli da se sprema izgradnja autoputa, dolazili su još mnogo puta, merili, crtali, obećavali i odlazili, a mi ostajali u bespuću. Sve što je moglo da ode, u međuvremenu je otišlo iz Boljara, ostalo nas je još sedam duša, najmlađi Svetislav Kuč ima 60, a ja najstariji 102 godine. Bojim se da kad ovde stignu građevinari, kažu da će biti Kinezi ili Turci, neće imati ko ni čašu vode da im pruži – priča starina i u šali kaže da moli Svevišnjeg da ga još ne uzima.

– Ako sam čekao pet decenija, nadam se da će mi dati još pet godina da doživim da pored moje kuće tutnje kamioni i autobusi na putu prema Beogradu i prema Jadranu – ističe Veran.

 

Boljare na Pešteru
 

Aziz Turković iz susednog Dolića kaže da je priča o gradnji puta bilo još u kraljevini.
– Bio sam dete, pre sedam decenija, Jugoslavija je bila kraljevina, i tada se pričalo o nekakvom putu od Beograda prema moru koji bi prošao preko Peštera. A danas je većina sela još bez asfalta, čak 30.000 Pešteraca otišlo je trbuhom za kruhom u beli svet. Da je na vreme stigao autoput, Pešter bi bio druga Australija, ovde bi se, umesto sadašnjih 30.000, uzgajalo bar 200.000 ovaca, izvozili bismo zdravu hranu i niko ne bi morao hleb da traži po Evropi, Americi i Australiji – priča Aziz.

Poštar Radoje Kuč iz Karajukića Bunara koji u poslednje tri decenije svakodnevno dolazi u Boljare.

Veran Kuč i poštar Radoje Kuč
 

– Izgradnjom autoputa Pešter će otvoriti svoje ogromne prirodne potencijale koje, što zbog bespuća, a najviše zbog pogrešne ekonomske politike naša država nije umela da iskoristi – uveren je Radoje. – U Boljarima je živelo nekoliko stotina žitelja, škola je bila puna đaka, pola sela je danas u Kragujevcu, druga polovina u inostranstvu.
Hazbo Mujović, predsednik opštine Sjenica, kaže da je autoput prioritet i opštine i Republike.

– Nadamo se da poplave i sanacija neće odložiti nastavak radova na već započetom delu od Beograda do Preljine i da će uskoro započeti i deonica od Požege do Boljara koja prolazi jednim od najlepših delova Srbije i koja će preporoditi Peštersku visoravan i Goliju.
 

Ceh milijardu evra

Deonica od Požege do Boljara dugačka je 107 kilometara, nepristupačna je i biće teška za rad, na njoj je predviđena izgradnja 15 tunela i velikih mostova, koštaće više od milijardu evra. Krenuće od Patačkog polja kod Požege, a potom da se dolinom Moravice i padinama Golije spušta do Kovilja i Duge Poljane, od Duge Poljane trasa Pešterom stiže do Boljara gde bi trebalo da se spoji sa deonicom Bar-Boljare koju će graditi Crna Gora.

 

Izgradnja crnogorskog dela Koridora 11 započela je još pre šest godina, ali je odmah obustavljena. Nedavno je u Podgorici ponovo odlučeno da se radovi intenziviraju i da se sve završi u naredne četiri godine.

 

Kraće i jeftinije

Trasa preko Peštera je kraća i jeftinija od zlatiborske koja je dugo bila u opticaju. Drugi razlog da se od Požege ide ka Ivanjici i Pešteru, a ne prema Užicu i Zlatiboru je želja države da iz zaostalosti izvuče ovaj deo decenijama zapostavljane, a prirodnim resursima bogate Srbije. Zlatibor i Užice će imati relativno kratku vezu sa budućim autoputem, a u planu je da se modernim magistralnim saobraćajnicama sa Koridorom 11 povežu Novi Pazar, Sjenica i Tutin. Za ulaganja u ovaj deo Koridora 11 zainteresovane su velike firme iz Kine, Turske, Azerbejdžana, Rusije i nekih zapadnoevropskih zemalja. Autoput će se najverovatnije graditi koncesijom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here