Ponoćna liturgija u novom hramu

0

Uoči dolaska ovog velikog praznika i Badnje večeri veliki broj vernika prisustvovao je služenju Bdenija kada su se u hramovima SPC u Austriji delili i osvećeni badnjaci i palile sveće.

Više hiljada vernika prošlo je na Badnje veče kroz bečke hramove Svetog Save, Vaskrsenja Hristova, a ponoćna Božićna liturgija služena je po prvi put i u novom hramu u 16. bečkom okrugu, koji je dobijen na poklon od rimokatoličke crkve.

Volonteri pevali

Saobraćaj je u ulicama u kojima se nalaze hramovi SPC u Austriji, kao i svake godine bio otežan.

Budući da je više hiljada vernika uoči Bdenija bilo u crkvi Vaskrsenja Hristova u drugom bečkom okrugu, ove godine je u pomoć priskočilo oko 60-ak volontera među kojima su se našle sve generacije, od omladine do penzionera. Volonteri su preuzeli brigu o usmeravanju vernika i očuvanju reda na ulazima i na Božićnoj pijaci. Na uglu od ulaza u hram priređena je Božićna pijaca na kojoj su mogli da se dobiju osvećeni badnjaci kao i literatura i ikone, koje su vernici i sveštenici stavili na raspolaganje. Svako je zauzvrat bio pozvan da ostavi novčani prilog kojim će pomoći restruktuiranje novog hrama u 16. bečkom okrugu.

Na Božićnoj pijaci, koja će biti svake godine organizovana, prodato je više od 10.000 badnjaka, koje su vernici prethodno iz šume doneli i vezali.

Među volonterima su se našli Danijel i Darko Piler, deo čuvenog muzičkog sastava koji je pobrao brojna priznanja u Srbiji ali i u Austriji.

Slobodan dan za praznik

Željka, Milan i dvogodišnji Damir Blagojević takođe su strpljivo čekali u redu ispred hrama Vaskrsenja Hristovog kako bi prisustvovali proslavi Badnje večeri i odneli kućama osvećene badnjake.
Porodica Blagojević potiče iz Šumadije, a i pored toga što je 7. januar radni dan u Austriji uspeli su da uzmu slobodni dan i godišnji odmor kako bi proslavili ovaj veliki hrišćanski praznik.
"Božić slavimo u našem domu u Beču po svim našim tradicionalnim običajima i očekujemo i naše komšije na ručku", rekli su Blagojevići.

"Svi mi volonteri smo se od ranog jutra lepo družili, radili i pevali božićne pesme", rekao je Danijel za "Vesti".

Božićna pijaca je mamila i poglede znatiželjnih prolaznika, te su i mnogi Austrijanci zainteresovano zastajali kako bi saznali nešto više o božićnoj tradiciji pravoslavlja.

 

Deci paketići

Takođe je u ovom hramu, kao i svake godine, podeljeno oko 300 paketića za decu.

U novom hramu Nojlerhenfeld, u 16. bečkom okrugu, služene su prve liturgije povodom Božića.
Ponoćnoj liturgiji, u ovom hramu, koji je dobijen od rimokatoličke crkve, prisustvovao je vladika austrijsko-švajcarski Andrej, koji je, na Božić, služio prazničnu arhijerejsku liturgiju.
Unošenjem osvećenih badnjaka u svoje domove i u Austriji se po starom običaju dočarala praznična atmosfera.

Ove godine Badnje veče je bio neradni dan pošto se poklapa sa katoličkim praznikom Tri kralja, dok je Božić, pao u sredu i bio je radni dan.

Naši ljudi su i pored radnih obaveza našli načina da proslave ovaj praznik. Neki su uzeli slobodne dane, neki godišnji odmor, a mnogi su uklopili slavlje sa svojim radnim obavezama.

"Stanujemo blizu hrama Vaskrsenja Hristovog i uvek dođemo za Badnje veče u ovaj hram. Uzeli smo slobodno za Božić pošto je ovde radni dan i proslavićemo ga uz svečani ručak u krugu porodice. Inače svaki Božić proslavljamo po našim tradicionalnim običajima iako smo i ja i supruga rođeni ovde. Božić slavimo gotovo uvek u Beču", objasnio je Goran Stanković koji je sa suprugom Aleksandrom i sinovima Filipom i Kristijanom došao za Badnje veče u crkvu.

Išli po badnjak i u Beč

U Beču su mnogi Srbi odlučili da odu u obližnje šume po badnjak. Tako i porodica Radeta Živkovića, koja je rano ustala u utorak kako bi, prema običaju, donela iz šume badnjak u svoj bečki dom.
Mališani Jovan i Petar Živković rado su se odazvali pozivu oca Radeta da ustanu rano i pođu u šumu.
"Bili smo na Kalenbergu da potražimo badnjak. Ovo nije prvi put da vodim decu sa sobom, već me Petar i Jovan prate od njihove treće godine, tako da je ovo peti put da smo zajedno pošli u šumu po badnjak", kazao je ponosni otac Rade.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here