Vesti

Za nama je još jedan uspešan Srpski festival, 11. po redu koji je održan u najvećem australijskom gradu. Dva dana je Sidnej zračio duhom i energijom srpstva i naše zajednice, koja se u do sada najvećem broju okupila u Tambalong parku, kako bi slavila i predstavljala svoje raskošno nasleđe i bogatu istoriju.

Mi umemo i možemo da budemo subjektivni i da toliko volimo svoje da ponekad preterujemo i preuveličavamo, ali drugi narodi su protekle subote i nedelje prolazili, zastajali i, što je najvažnije – ostajali da uživaju u veselju i svečarskom ambijentu, koji je isijavao na svakom koraku kroz festivalsku gužvu koja ne umara i kroz glasni žamor od kojeg se ne beži, već se sve dublje uranja u njega.

Neodoljiva čarolija širila se iz svakog pokreta i osmeha srpske omladine na velikoj pozornici, iz šarenila tradicionalnih nošnji, koje su oslikavale svaki delić naše otadžbine i naše tradicije, iz zvuka narodnog melosa koji se tokom celog vikenda razlegao božanstvenom lukom Darling u srcu sidnejske metropole.

Srpski festival bio je ponovo platno na kojem je zajednica slikala sve najlepše što naše poreklo može da pruži svetu: vekove istorije koja odiše ponosom i bogatstvom dostignuća koje su nam naši preci ostavili u amanet, umetnošću kakvom ne može da se diči svako, kao i tradicionalnim gostoprimstvom i ukusnom kuhinjom kojoj je teško odoleti.

Još jedan festival je bio i prošao, ostavljajući za sobom visoke standarde koje treba ne samo očuvati u godinama pred nama, već i unaprediti – učiniti još boljim, bogatijim i privlačnijim. Već sada se radujemo 12. Srpskom festivalu u narednoj, 2025. godini, a do tada neka nam svima za uspomenu i ponos ostane zapis sa ovogodišnje manifestacije koja s pravom nosi naziv najvećeg događaja srpske dijaspore na južnoj hemisferi.

Redakcija „Vesti“ se ovim putem zahvaljuje zvaničnom fotografu Srpskog festivala Goranu Dojčinoviću, koji nam je velikodušno ustupio galeriju fotografija koja se danas nalazi pred vama.

Do viđenja do naredne prilike, kada će boje Srbije i duša srpskog naroda opet ukrasiti najlepši dragulj sidnejske metropole.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here